"Glas je glas"
433

NiP-ov zastupnik objavio snimak glasanja na kongresu: Bivši SDA-ovci ne mijenjaju navike

D. Be.
Zastupnik Naroda i pravde (NiP) u Skupštini Brčkog Abdulah Iljazović objavio je kompromtirajući snimak s kongresa ove stranke, na kojem je prikazano da jedan član stranke diktira za koga će glasati gospodin čije lice se ne vidi.
"Da li je bilo potrebe za ovakvim 'pomaganjem'? Zašto su pravljene 'usaglašene liste'? Mogli ste primijetiti da su prva tri reda na 1. kongresu Naroda i pravde sve bivši SDA kadrovi. Nažalost, oni su promijenili samo boju, ali ne i stare navike pa su tako 'usaglasili' čitav kongres već ranije. Izgleda da smo mi ostali tu bili samo pro forma", napisao je uz video.

Na Iljazovićevu objavu je reagovao njegov stranački kolega Admir Karić, koji je u dužem postu na Facebooku napisao

"Momak na snimku je član biračkog odbora. Može i smije pomagati. Meni ovdje (lični dojam) izgleda da je stariji glasač/delegat tražio da mu se čitaju imena s nekog spiska, jer možda (?) ne vidi? A svjedok si da je jedan od tri glasačka listića bio veoma složen za glasanje. Da je dozvoljeno lobirati ili imati spisak - naravno da jeste. U Islamskoj zajednici, od džemata do sabora, se isto radi", naveo je te dodao da da je Iljazović dao materijal zlonamjernim da tumače na svoj način.

Na prvom Kongresu NiP-a Elmedin Konaković nije imao protukandidata pa mu je povjeren novi mandat, dok je za zamjenika imenovan novopečeni član stranke Denis Zvizdić i dosadašnji politički direktor NiP-a Kemal Ademović.

Konaković je kazao kako smatra da je Kongres potvrda svih kvaliteta NiP-a i da se javnost mogla uvjeriti u pojedinačni i kolektivni kvalitet. Naglasio je da je zadovoljan kadrovskom politikom ove stranke.