Nadu vide u građanima
89

NiP očekuje reakciju institucija zbog odluka NSRS-a: Podrška Srbije je za osudu, ali i opomenu

I. Sa.
Stranka Narod i Pravda oštro je reagovala nakon održane sjednice Narodne skupštine RS, te su osudili rušilačko ponašanje vlasti ovog bh. entiteta.
Kako su poručili, jutros usvojeni zakoni i zaključci NSRS su “sramni, antiustavni i direktna prijetnja očuvanju mira u Bosni i Hercegovini i regionu”.

"Izborni zakon RS-a u formi u kojoj je usvojen je neustavan jer direktno derogira nadležnosti države koje su jasno propisane Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine. Njime se pokušava izgraditi paralelan pravni sistem i time se direktno ruši ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine. Kako je Ustav Bosne i Hercegovine sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma ovim vlast u Republici Srpskoj direktno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini i regionu. Sličnu formu i efekat imaju i drugi zakoni usvojeni na istoj sjednici kao što su zakoni koji se odnose na imunitet ili referendum", navodi se u saopćenju.

Poručuju kako će iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi zaštitili ustavni poredak i očuvali mir.

"To uključuje adekvatne apelacije ka Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kao najvišoj pravosudnoj instanci čiji je primarni zadatak upravo zaštita ustavnog poretka države. Također, adekvatno ćemo reagirati kako prema Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR) tako i prema svim drugim međunarodnim institucijama. Ipak, temelj opstojnosti i garant opstanka Bosne i Hercegovine ostaju svi građani Bosne i Hercegovine koji ovu državu vide kao garant vlastitog opstanka. Pozivamo institucije da pokažu da imaju kapaciteta i volje da državu zaštite od ovakvog nasrtaja. Tužilaštvo BiH i Sud BiH imaju zakonsku obavezu reagirati na negiranje genocida što je krivično djelo prema važećim propisima, posebno spram pojedinaca koji su učestvovali u naručivanju i izradi na lažima temeljenog izvještaja", poručuju iz ove stranke.

Kako dodaju, krajnje sramnim vide usvajanje zaključaka i prihvatanje jednog potpuno neutemeljenog izvještaja kojim se direktno negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Ne postoje pravni termini koji bi opisali takav čin – to je srozavanje Narodne skupštine RS-a na najniže nivoe koje demokratski svijet odbacuje i prezire. Više puta smo jasno pokazali spremnost na dijalog, dogovoranje i saradnju s ciljem dalje izgradnje i jačanja institucija i države BiH na korist svih njenih naroda i građana. Ali istovremeno jasno i nedvosmisleno ukazujemo da vladajuća koalicija u RS-u, a posebno njen lider Milorad Dodik, cijeli entitet i sve građane guraju ka potpunoj izolaciji i sankcijama. Posljednji potezi jasnu pokazuju da narod vode u bolnu izolaciju i jednu krajnju nesigurnost. Podrška Srbije ovakvom putu je prvenstveno za osudu ali i opomena da svaka regionalna saradnja mora biti temeljena na poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH", glasi jedna od njihovih poruka.

Poručuju kako nikako nije upitno da je jedinstvena i suverena Bosna i Hercegovina.

"Uprkos svim nasrtajima i jednom potpuno nerazumnom pristupu iz RS-a, državne institucije opstaju i polako se unapređuju i izgrađuju. Osim otvaranja pristupnih pregovora za članstvo u EU danas smo korak bliže članstvu u NATO-u, prijetnje iz RS-a utjecale su na jačanje vojnog prisustva zemalja članica NATO-a u BiH u okviru misije EUFOR-a, a značajan doprinos očuvanju države daju i domaće institucije, od Oružanih snaga BIH do Ustavnog suda BiH pa i Suda BiH pred koji jednako dolaze svi optuženi bez obzira da li ih deklarativno priznavali ili ne. Vlasti RS-a, ako im je dobrobit vlastitih građana interes, moraju se vratiti procesima od kojih svi građani imaju vidljivu korist i koji garantiraju korake naprijed. U suprotnom, jasno će poručiti da su zarad vlastitih interesa spremni žrtvovati interese građana", kažu iz stranke Narod i Pravda.