Reakcija na optužnicu
62

NiP Goražde: Neshvatljivo je da se hapse oni koji su herojski branili Goražde, dok zločnici uživaju na slobodi

E. A.
Povodom podizanja optužnica protiv 13 komandanata i pripadnika Armije RBiH koji se terete za zločine u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine, oglasio se Kantonalni odbor Naroda i pravde Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Kako su rekli, izražavaju ogorčenost, nezadovoljstvo i zabrinutost činjenicom da je Tužilaštvo BiH očito okrenuto procesuiranju samo pripadnika Armije RBiH, dok je nijema na stravične zločine počinjene nad stanovništvom Goražda", saopćeno je iz NIPa- Goražde.

"Svako ko je počinio bilo kakav zločin treba za to odgovarati. Međutim, kad je u pitanju prostor Goražda do danas niko nije odgovarao za zločine, za svakodnevna ubijanja i za ranjavanja civila, među kojima stotine djece. Zbog toga je neshvatljiva činjenica da se konstantno hapse komandanti i borci Armije RBiH, koji su herojski branili i odbranili grad na Drini, dok sa druge strane zločnici uživaju na slobodi", smatraju u NIP-u.

Skoro 30 godina čekamo na procesuiranje odgovornih za 1.336 dana opsade grada i ubijanje nedužnih civila i djece, poručili su iz ove stranke.

"Uprkos brojnim dokazima, svjedocima i saznanjima, malobrojne optužnice su podignute za zločine počinjene u Goraždu, te u isto vrijeme niko nije osuđen za zlodjela na prostoru Goražda, za stradanje civila, među kojima i 148 djece, u nekadašnjoj takozvanoj zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda, a u kojoj smo živjeli u potpunoj blokadi, bez struje, vode, hrane, lijekova, izloženi svakodnevnom granatiranju i ubijanju. Namjera neprijatelja da se zamjeni uloga žrtve i agresora očito se sprovodi u djelo i to u okviru pravosudnih institucija u kojima bi se trebala provoditi pravda", zaključili su.