Veliki dan za opoziciju
582

NiP broji nove članove, Četvorka sve više jača, a Mijatović poručuje: Tako se to radi!

A. B.
Predstavnici Četvorke jačaju utjecaj (Foto: T. S./Klix.ba)
Predstavnici Četvorke jačaju utjecaj (Foto: T. S./Klix.ba)
U posljednje vrijeme je evidentno da sve više jača opozicija na političkoj sceni u BiH, a događaji koji su se danas odigrali također idu u tom smjeru.
Gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović koji je bio dugogodišnji član SDA, pristupio je Narodu i pravdi. Tu se nije stalo pa je tako njegovim stopama krenuo u cijeli pokret Zajedno za bolji Srebrenik.

Upravo je ova ekipa na proteklim lokalnim izborima zabilježila fantastičan rezultat s ubjedljivom pobjedom Omerovića, a pokret Za bolji Srebrenik je osvojio čak sedam vijećničkih mandata, pa se njihov prelazak može smatrati značajnim pojačanjem za NiP.

Osim toga, danas je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara potvrdio da prelazi u NiP u Centralnom dnevniku na Face TV.

Čampara je već ranije najavio prelazak u tu stranku ali je večeras energičnim nastupom pokazao da će biti žestoka opozicija bivšoj stranci - SDA.

"Sve ovo što se izdešavalo u prošlom periodu dovelo je do toga da sam shvatio da se trebaju rješavati pitanja koja su važna za građane i mislim da država mora imati alternativu u svakom segmentu i u političkom i zdravstvenom segmentu društva. Vrijeme je da se u potpunosti mijenja paradigma vlasti u našoj državi", kazao je Čampara.

Trendove na političkoj sceni primijetio je i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović koji je na Twitteru večeras podržao smjer u kojem se kreće NiP.

"Dino Konakovic i NiP idu dalje nezaustavljivo. Prosto tako se to radi, a građani vole hrabre i odvažne, sve ostalo je šuplja. Bravo! Mogu nekom da se svide ili ne, ali ovako se pravi stranka i ovako se preuzima odgovornost!", napisao je Mijatović.

[TWITTER]1365740753171939330[/TWITTER]

Osim gore navedenih imena, nagoviješteno je da bi NiP mogla obogatiti i pojedina imena iz Bosansko-podrinjskog kantona.

Dodatnom jačanju opozicije doprinosi i ujedinjenje A-SDA i NBL-a u stranku koja će se zvati Narodni evropski savez (NES), a osnivačka skupština održana je danas u Sarajevu.

Ova partija će biti dio vlasti u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu. U nekoliko lokalnih zajednica imat će načelnike odnosno gradonačelnike. Na čelu A-SDA je načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević, dok je predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić koji je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo.