Prošlogodišnja sredstva
26

Ninković podnio krivičnu prijavu protiv Stanivukovića: Upitna potrošnja 16 miliona KM

A. Ku.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Predsjednik Skupštine Grada Banja Luka Ljubo Ninković podnio je danas krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu protiv gradonačelnika Draška Stanivukovića zbog nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava iz prošle godine.

Ninković je istakao da je Ministarstvo finansija Republike Srpske (RS) 5. januara navelo u dopisu da ne postoji mogućnost usvajanja rebalansa za 2023. godine u januaru ove godine.

"Analizom rebalansa i amandmana koje je gradonačelnik dostavio, ustanovili smo da je on sa svojim saradnicima potrošio blizu 16 miliona KM, koje želi da kroz ovaj rebalans 'popegla', kako bi namirio stavke koje je nenamjenski potrošio", rekao je Ninković novinarima.

Naveo je da su neki od projekata na kojima je došlo do prekoračenja raspoloživih budžetskih sredstava saobraćajna revolucija, za koju je utrošeno 570.000 KM, izgradnja ležećeg policajca kod Gradske uprave, na šta je utrošeno 230.000 KM te nabavka statue Kulina Bana, koja je koštala 124.000 KM.

"Analizom rebalansa i amandmana utvrđeno da je Stanivuković utrošio namjenska sredstva za Civilnu zaštitu u iznosu od 1,4 miliona KM, što smatram krivičnim djelom", naveo je Ninković.

Dodao je da od Okružnog javnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a očekuje da provedu istragu, utvrde činjenice i da gradonačelnika i njegove saradnike izvedu pred lice pravde.