Oštra osuda odluke
110

Nikšić: Zoran Milanović i dalje glumi desničara, dok ga desničari pljuju

D. Be.
Povodom informacije da predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović planira odlikovati vojne formacije i vojne dužnosnike osumnjičene za činjenje teških zločina u Bosni i Hercegovini, reagovao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.
"Mislio sam kako to nije istina, te da će Zoran Milanović preispitati takvu mogućnost. Vjerovao sam kako će imati u vidu da bi odlikovanje generala Zlatana Mije Jelića koji je u bijegu pred organima gonjenja Bosne i Hercegovine predstavljalo ne samo uvredu i ponižavanje žrtava, već i šamar državi Bosni i Hercegovini. Takav čin predstavlja izdaju ideje antifašizma, pravde i jednakosti prava i ljudskog dostojanstva svih građana, neovisno o njihivoj etničkoj pripadnosti", naveo je Nikšić.

On ističe da je Socijaldemokratska partija BiH opredijeljena i predana cilju uspostave države Bosne i Hercegovine u kojoj će svaki život i svaka žrtva vrijediti jednako, u kojoj će prava žrtava biti svetinja koja je iznad svake ideologije i pripadnosti.

"Mislio sam kako Zoran Milanović i SDP-e Republike Hrvatske njeguju iste principe i ideale zbog čega smo u izbornom procesu osigurali posmatrače koji su spriječavali krađu na biračkim mjestima i bili izloženi prijetnjama, napadima i poniženjima od sljedbenika ideologije kojoj se sada pokušava dodvoriti predsjednik Milanović. Uostalom na tome su nam se iz njegovog stožera i on sam zahvalili i u izbornoj noći i nakon toga. Zato je najmanje što sam očekivao da će Zoran Milanović odbiti koncept po kojem je nagrađivanje osobe koja je saučesnik u zločinu ubijanja desetina i mučenja i zlostavljanja stotina zarobljenika prihvatljiv, jer se radi o navodnim 'svojim' zločincima i 'tuđim' žrtvama", dodao je lider bh. SDP-a.

Nikšić smatra da se Milanović ovakvim postupkom pokazao kao neko ko pokušava da koketira s nacionalizmom i da pokaže kako je "hrabriji" od svoje prethodnice koja nije imala "hrabrosti" da odlikuje vojne formacije i vojne dužnosnike osumnjičene za činjenje teških zločina u BiH.

"Nažalost, nije prvi put da ostanemo razočarani postupkom onih koji se u kampanji predstavljaju žestokim protivnikom HDZ-a i njihove politike, a odmah nakon toga zaigraju na njihovom terenu pokušavajući biti veći “tuđmanisti od HDZ-a”. Takvi postupci na kraju budu osuđeni na propast, a oni koji to rade pa makar bio i predsjednik Milanović samo blijeda kopija HDZ. Uostalom, prvi koji će ga zbog toga osuditi čim ovo prođe, bit će oni koji mu sada aplaudiraju i kojima se pokušava dodvoriti. Moram priznati da će to biti zasluženo. Do tada druže Zorane smrt fašizmu, sloboda narodu“, navodi se u reakciji Nermina Nikšića.