BiH
604

Nikšić: Zatekli smo nered i bezvlašće, ostavit ćemo 102 km autoputa, veće penzije i manji dug

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Sarajevu je u toku održavanje Programske konvencije Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) na kojoj će biti predstavljeni budući politički pravci djelovanja Stranke. Prisutnima se obratio i premijer FBiH i sekretar SDP-a, Nermin Nikšić, koji je govorio o radu Vlade FBiH, njihovim uspjesima i imperativu pobjede na sljedećim izborima u BiH.

“Zatekli smo prije tri godine nered, bezvlašće i nepravdu. Zatekli smo recesiju i ‘rupu u budžetu’ od nekoliko stotina miliona KM, koja je prijetila da uruši sve budžetske isplate uključujući i penzije, dok nam je MMF prognozirao bankrot do septembra 2011.godine, zatekli smo stotine miliona dugova prema boračkim kategorijama, 180 miliona duga prema penzionerima, svakodnevne štrajkove, namjensku industriju na izdisaju zatekli smo rekordno nizak nivo javnih investicija, podsticaja, milionske kredite koji se ne koriste, a već su se počeli otplaćivati. Nismo bježali od problema. Nosili smo se s njima i rješavali ih gdje god smo mogli. Imam osjećaj da nema problema u FBIH, da nije kroz naše ruke prošao. Bilo je i greški, nesnalaženja....ne možemo od te činjenice okrenuti glavu i ne trebamo. Moramo prepoznati svoje greške i iz njih učiti”, rekao je Nikšić u svom obraćanju I dodao kako mogu s ponosm govriti da su napravili ogroman posao u protekli tri godine.

Nikšić je kazao kako je FBiH danas bolje mjesto nego što je bila prije tri godine, ali da se to ne vidi dovoljno.

“Penzije su veće nego kada smo preuzeli mandat za preko 10 posto, do oktobra će biti završeno 102 kilometara autoputa u šta je uloženo 1,2 milijarde KM, a prije tri godine je bilo 37 kilometara, imamo manji javni dug za 210 miliona , a do kraja mandata će ukupno biti manji za 440 miliona KM. Dakle ova Vlada će budućoj ostaviti manji dug za 440 miliona KM. Nemamo više nikakvog duga prema demobilisanim borcima, porodicama šehida i poginulih boraca, dobitnicima najviših ratnih priznanja, RVI, neratnim invalidima. Namjenska industrija doživljava ekspanziju i ima tri puta veću proizvodnju i izvoz. FBiH više nije u recesiji I konačno ima uređen i pravedan sistem penzionisanja po povoljnijim uvjetima boračkih kategorija, a penzije su prvi put dobili i demobilisani borci. Uredili smo energetski sektor; pripremljene su investicije vrijednosti preko 2 milijarde KM (Tuzla, Vranduk, Podveležje)”, naveo je Nikšić te spomenuo I kako imaju pismo namjere koje je Shell poslao za dodjelu koncesije za eksploataciju nafte, te da su zaslužni ponovo pokretanje Elektroprijenosa BiH.

SDP neće platiti tuđi ceh

Nikšić je istakao I to kako Razvojna banka FBiH “konačno služi razvoju, te daje podršku firmama koje nemaju šansu dobiti kredite u komercijalnim bankama (Energoinvestu, Hidrogradnji, Krivaji, Konjuhu, Igmanu, Pretisu, Vitezitu, Terminalima, Binasu”, te kako FBiH ima nove proširene liste esencijalnih lijekova.

“Jasno je da su nosioci promjena i reformi u BiH naši kadrovi. SDP je ove tri godine nudio rješenja, tražio moguće, htio bolje. Ponekad pomislim da ćemo zbog toga i platiti cijenu na izborima. Ovdje pred vama želim jasno poručiti, da spremni smo da platimo cijenu društvenih reformi. Ali nećemo platiti tuđi ceh – ceh prethodnih vlada, ceh impotentnog pravosuđa, ceh kriminalnih privatizacija sa kojim SDP nema nikakve veze, ceh nesposobnih direktora čije lopovluke danas plaćamo. To sebi nećemo dozvoliti, jer ne možemo prihvatiti i nositi breme odgovornosti postratne privatizacije, breme sistemske korupcije, organizovanog kriminala, uništavanja javnih dobara”, naglasio je.

Paljenje bh. institucija ima političku pozadinu

Ponovio je kako će Vlada FBiH iduće sedmice ponovo razmatrati i usvojiti Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine i zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, te da neće odustati od tih zakona.

“Nećemo dati mira onima koji su mislili da će njihova pljačka i kriminal ostati nekažnjeni. Ova zemlja ne smije biti društvo u kojem se kriminal isplati. Bit ćemo društvo u kojem se kriminal kažnjava, a rad i poštenje nagrađuje. Bit ćemo tako društvo jer to hoće narod. To je misija SDP-a i mi smo danas ovdje da jasno poručimo svima: Kaznit ćemo kriminal!”, kazao je Nikšić.

Poručio je kako je SDP “uvijek dio rješenja, a nikada dio problema”, te da je to stranka koaj je posvećena političkom i društvenom dijalogu.

“Ne postoje osobe koje su protestvovale ispred Vlade FBiH ili se drugačije obratili, a da nismo s njima razgovarali, a sve zahtjeve koji su bili realni pokušali smo ispuniti. Puno smo ih i ispunili. Svi u ovoj sali su također nezadovoljni. Ja sam nezadovoljan. No, koliko god nezadovoljni bili, niko u ovoj sali, a siguran sam i ogroman broj građana ove zemlje nikad ne bi opravdao paljenje i rušenje institucija BiH. Paljenje i rušenje Predsjedništva BiH i zastave BiH na toj zgradi, najteži je zločin koji se desio nakon rata. Ne budimo naivni, to je bio plan. Ti su ljudi jasno znali šta rade, a naročito su to znali oni koji su to sve organizovali. Jasno je da to rušenje ima političku pozadinu. Još je jasnije da je SDP politička snaga koja je na drugoj strani te barikade. SDP neće dati da se ova država ruši. SDP ne da da se pali Predsjedništvo BiH. SDP ne da da se pali državna zastava. SDP je prva linija odbrane BiH i ta linija nikad neće pasti”, naglasio je Nikšić.

Porčio je svojim stranačkim kolegama kako njihov uspjeh ovisi od njih samih, te da od toga koliko energije potroše I pokažu odlučnosti ovisi rezultat na izborima.

“Ne treba imati dilemu. Naši glavni politički protivnici su SDA i Komšićeva stranka. Svi ostali su mali, premali. I koliko god trpili ovih dana udare od SBB-a i koliko god ti udari bili niski, oni su minorna stranka u raspadanju, a njihov predsjednik čovjek koji će kad tad završiti u onoj grudvi koju spominje”, rekao je Nikšić I doda kako je alternativa pobjedi SDP-a na idućim izborima “mrak, nazadak, kriminal i korupcija, dezintegracija zemlje”.

"Nemamo izbora nego pobijediti"

Kazao je kako građani to sigurno ne žele, ali da im treba pomoći da otklone svaku moguću dilemu.

"Mi nemamo izbora, nego pobijediti. Samo mi možemo donijeti bolju budućnost, napredak, samo mi iskreno baštinimo mulitetničnost i antifašizam. Mi gradimo, dok drugi pokušavaju rušiti. Jasno i glasno u narednom mandatu spremni smo preuzeti obavezu završetka koridora Vc, uspostaviti moćne institucije koji će početi hapsiti i kažnjavati barabe koji su popljačkali ovu zemlju, okončati uvezivanje radnog staža obespravljenih radnika, ali i nastaviti borbu za dostojanstvo penzionera i branilaca BiH... Pokazali smo da to hoćemo i znamo uraditi”, istakao je Nikšić.

Dodao je kako će ova predizborna kampanja biti “jako duga, vrlo prljava i brutalna”.

“Moramo ubaciti u petu brzinu i jasno pokazati da smo jedina napredna snaga u BiH. Ne postoji alternativa SDPu na narednim izborima. SDP mora biti najjača politička stranka u BiH, ako želimo da BiH postane jaka država. Znam da to svi ovdje želimo i znam da to želi ogromna većina građana ove zemlje. Zato svi moramo postati SDP i zajedno krenuti ka takvoj domovini”, zaključio je.