BiH
99

Nikšić-Zaev: Ove jeseni u Sarajevu samit socijaldemokratskih lidera regiona

FENA
Delegacija Socijaldemokratske partije BiH, predvođena predsjednikom Nerminom Nikšićem, bila je domaćin sastanka s premijerom Vlade Republike Makedonije i predsjednikom Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranom Zaevim na kojem je razgovarano o nastavku odlične saradnje dvije sestrinske partije, čiji će rezultat biti skorašnje održavanje regionalnog samita lidera socijaldemokratskih stranaka.

Kako je saopćeno iz SDP-a, Nikšić je naveo da je današnji sastanak bio nastavak, prije svega, prijateljskog odnosa koji imaju s SDSM-om i njihovim liderom Zoranom Zaevim.

Na sastanku je razgovarano o modalitetima daljne saradnje dvije partije, "a kao prvi korak potvrde te saradnje bit će i pomoć premijera Zaeva u organizaciji velikog samita socijaldemokratskih stranaka iz regiona, koji bi se najesen trebao održati u Sarajevu“.

"Samit, na kojem bi trebali učestvovati svi lideri ljevice naše regije, bit će pokazatelj kako se mogu graditi dobri odnosi, koji neće biti opterećeni odnosima država regiona u prošlosti. Razvijanje saradnje i razmjena iskustava na ovom samitu će sigurno biti odličan temelj za stvaranje ambijenta za bolji život svih građana u regionu", kazao je Nikšić.

Dodao je sa su sastanak iskoristili i za razgovor o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

"U obje države uskoro slijede izbori, u Makedoniji lokalni, dok nas očekuju opšti izbori, pa smo razmijenili iskustva s čelnikom SDSM-a, čija partija ima neprocjenjivo iskustvo u provođenju i nadgledanju izbornog procesa", naveo je Nikšić.

Sastanku su, u ime SDP-a, prisustvovali i potpredsjednica Lana Prlić i politički direktor SDP BiH Damir Mašić, saopćeno je iz te partije.