Parlament FBiH
153

Nikšić uputio inicijativu: Veći porez za nekretnine u kojima se ne stanuje ili se ne izdaju pod zakup

V. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas inicijativu za izradu Zakona o porezu na nepokretnu imovinu Federacije Bosne i Hercegovine.
Kako je naglašeno, cilj inicijative je da se osigura progresivna stopa oporezivanja imovine.

"Trenutno u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji zakon koji reguliše porez na nepokretnu imovinu nego se oporezivanje imovine ostavlja u nadležnost kantona. Kantonalni zakoni tretiraju oporezivanje poslovnih prostora, garaža, skladišta, proizvodnih prostora, parking prostora i stanova ukoliko se isti izdaju pod zakup. Međutim, niti jedan kanton ne oporezuje vlasnike više stanova koji se ne koriste ili nisu izdani u zakup. Nedostatak regulative u ovom segementu dovodi do toga da se pojedinci odlučuju da investiraju novac kupovinom više stambenih jedinica koje se ne koriste što posljedično dovodi do smanjenja broja stanova na tržištu i porasta cijena nekretnina te veliki broj osoba, posebno mladih ljudi, ne može pronaći adekvatan stambeni prostor", obrazložio je Nikšić svoju inicijativu.

Ako Nikšićeva inicijativa bude usvojena vlasnici bi se oslobodili plaćanja poreza na nekretninu koja se koristi isključivo za stanovanje, ali bi se svaka naredna nekretnina u posjedu oporezivala progresivnom stopom poreza.

Također, s obzirom na činjenicu da će novim setom federalnih fiskalnih zakona doći do smanjenja priliva sredstava u Budžet, ovo oporezivanje bi dovelo do nadoknađivanja dijela nedostajućih sredstava.