Pružena ruka
21

Nikšić u rudniku Kreka: Podržat ćemo rudare u prevazilaženju problema

A. Ku.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da će Vlada FBiH stati uz rudare i rudnike u Federaciji prilikom sastanka sa rukovodstvom rudnika Kreka i rukovodstvom Elektroprivrede BiH.

Istakao je da su rudari najvažniji dio u slagalici zvanoj elektroenergetski suverenitet naže zemlje.

"Rudari rudnika Kreka su jako pozitivno reagirali na našu pruženu ruku i podršku, podižu proizvodnju, opet obaraju rekorde i sigurno su svijetao primjer i za ostale rudnike. Jako je pozitivno što smo svi svjesni da uprkos svim problemima i poteškoćama u rudnicima moramo održati proizvodnju na potrebnom nivou zbog stabilnosti energetskog sistema", rekao je Nikšić.

Dodao je da je klizište na vanjskom odlagalištu Zapad pogona Dubrave trenutno pod kontrolom.

"Dobro je da klizište nije narušilo kontinuitet proizvodnje u kopu Dubrave i to treba održati. Imam pravo biti ponosan na podsjećanje rukovodstva površinakog kopa Šikulje i sindikata koji su me podsjetili da će u maju mjesecu biti 10 godina kako sam kao tadašnji premijer u vrijeme poplave ovog kopa presjekao i donio odluku da ćemo spašavati kop i isušiuvati jame. Danas je to vodeći rudnik u Koncernu za primjer i ponos", naglasio je Nikšić.

On je danas sa rukovodstvima rudnika Kreka i Elektroprivrede BiH razgopvarao o problemima koji opterećuju proizvodnju, nedostatku radne snage i mehanizacije.

"Naravno da ćemo ih podržati u prevazilaženju problema jer nam je svima isti zadatak i cilj. Što bolji uslovi rada, sigurnost rudnika i rudara, zadovoljan rudar, stabilno snabdijevanje elektroprivrede iskopanim tonama 'crnog blaga' siguran je put povratka na poziciju značajnog izvoznika električne energije. Vrata Vlade FBiH širom su otvorena i rješenja za svaki problem tražimo zajedno", zaključio je Nikšić.