Skup SDP-a
43

Nikšić u Mostaru: Naši protivnici nisu u ljevici, to su nacionalisti i beznađe

Piše: R. D.
U dvorani Narodnog pozorišta u Mostaru Socijaldemokratska partija održala je programsku konvenciju na kojoj je prezentovan izborni program – Plan 10. Tom prilikom predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je kazao kako je program nastao obilaskom brojnih sredina u Bosni i Hercegovini, kroz razgovore s najrazličitijim društvenim grupama.

"Njihove zahtjeve složili smo u čvrstu riječ SDP-a, plan šta ćemo uraditi kad 2018. godine promijenimo vlast. Želimo se fokusirati na ključne životne probleme koje su građani istakli, probleme tipa – boljih uslova rada, većih minimalnih plata, manjih doprinosa, zdravstva za sve građane, boljeg obrazovanja, stvaranja pretpostavki za otvaranje projekata koji će u ovoj zemlji zadržati njenu mladost", izjavio je Nermin Nikšić.

Kazao je i kako je u izradi Plana 10 korišteno i iskustvo iz perioda 2010-14 kad je SDP obnašao vlast. Nikšić je na pitanje novinara kratko prokomentarisao i napade koji dolaze od lidera DF-a i GS-a o ulozi SDP-a u famoznom Planu 'B', odnosno osovini Dodik – Čović.

"Naš neprijatelj nisu oni, naši protivnici su nacionalne stranke koje su na vlasti, a naš neprijatelj je stanje beznađa i stanje koje je ova vlast napravila. Mi se fokusiramo na to, ja bih volio da i oni nađu nešto što nije dobro uradila ova vlast, da i njima nešto prigovore, a ne samo SDP-u", odgovorio je Nermin Nikšić.

Nikšić smatra i da tri kandidata za člana Predsjedništva s ljevice nisu kraj priča o ujedinjenju i saradnji stranaka lijevo od centra.

"Uvjeren sam i danas da je bilo dogovora da smo mogli ići na dva kandidata za člana Predsjedništva. Ubijeđen sam da će Denis Bećirović biti član Predsjedništva, a vjerujem da ima prostora i za drugog kandidata, da Željko može biti član, ali ja ne mogu natjerati nekoga da mora vjerovati onako kako mi vjerujemo. Priča o tome da mora biti jedan i to kako ja kažem, odavno u Bosni i Hercegovini ne donosi dobro", zaključio je Nikšić.

Lana Prlić, potpredsjednica SDP-a kazala je kako je aktualno stanje u Mostaru katastrofalno i da je dobro što kiša ne pada, jer bi se do Narodnog pozorišta kroz Fejićevu ulicu moralo dolaziti čamcima.

"Vidimo i da su pregovori o održavanju lokalnih izbora propali, što je naravno krivica SDA i HDZ-a, kojima odgovara trenutna situacija i koju bi najradije željeli preslikati na Bosnu i Hercegovinu", izjavila je Prlić.

Zoran Mikulić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK iskazao je zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda Federacije koja je vezana za konstitutivnost Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, pitanju na kojem je baš SDP dugo insistirao.

Edin Zagorčić, predsjednik mostarske organizacije SDP-a izjavio je kako je zadovoljan odazivom na konvenciju te spomenuo i pregovore za Mostar u kojima je i njegova partija učestovala.

"Mi smo do sada u pregovorima pokazali veliku spremnost na kompromis, s tim što nismo željeli odustati od naših temeljnih principa", kazao je Zagorčić.