Odao počast borcima
70

Nikšić u Mostaru: Narod i država koji ne drže do svoje historije ne mogu polagati nadu u budućnost

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je položio cvijeće i odavao počast šehidima i poginulim borcima na mostarskim Šehitlucima te održao sastanak s rukovodstvom Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara i obećao im bolji status.

Premijer Nikšić je kazao kako je ovaj sastanak planiran u više navrata i da su razgovarali o tema koje mu nisu nepoznanica.

"Činjenica je da Mostar i Četvrti korpus kaska malo za ostalim korpusima i jedinicama Armije BiH koje sam imao priliku obilaziti širom Federacije. Nekako su puno više na promociji, sjećanju, obilježavanju tih svojih jedinica uradili u drugim dijelovima Federacije BiH , zbog čega nemam nikakvu dilemu da li treba dati podršku mojim suborcima i Četvrtom korpusu da pokaže i dokaže svoju ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine", kazao je premijer Nikšić.

Ono što je vrlo važno potencirati kako je naglasio da, "ovo nije upereno ni protiv koga, nego obilježavanje i davanje odgovarajućeg mjesta onim ljudima koji su učestvovali u odbrani Bosne i Hercegovine".

Također je sa predstavnicima JOB-a Mostar razgovarao i o obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru navodeći kako je to jedno od gorućih pitanja.

"Ljudi, država, narod koji ne drži do svoje historije ne može baš polagati previše nade ni u svoju budućnost. Siguran sam da će doći vrijeme kada će neki novi naraštaji učiti o pravednoj borbi koju smo imali za državu BiH. Da bismo to očekivali, onda moramo pokazati da nam je stalo i do onoga što se dogodilo u periodu od 1941. do 1945. godine. Pošto sam bio involviran u neke stvari koje su se događale ranije, smatram da ćemo ići puno pametnije i da ćemo, kada krenemo u tu obnovu, morati osigurati nekoga tko će to nadgledati i čuvati. Sve ono što radiš ljudi potisnu i zaborave na osnovu razgovora i izjave u Banjoj Luci o antifašistima i onima koji žele promijeniti historiju. Oni koji ruše partizanske spomenike u Mostaru moraju shvatiti da su sljedbenici onih koji su izgubili u Drugom svjetskom ratu", zaključio je Nikšić.

Predsjednik JOB-a Grada Mostara Esad Kosić je naglasio da premijer Nikšić kao bivši pripadnik Četvrtog korpusa Armije RBiH, razumije probleme s kojima se suočavaju i da očekuje pomoć u rješavanju njihovog statusa u Mostaru i Hercegovini.

"Razgovarali smo o više važnih stvari, a najvažniji su nam bili kapitalni objekti kao što je Dom Armije, koji hoćemo da renoviramo i napravimo reprezentativan objekat koji će predstavljati nas, našu borbu, grad Mostar i ono što smo predstavljali na ovom prostoru. Premijer je obećao podršku i nadamo da ćemo ga do finalizacije dovesti u njegovom mandatu", rekao je Kosić.

Također su po njegovim riječima razgovarali o centralnom spomen-obilježju borbe koji u Mostaru nikad nije postavljen.

"Mi smo jedini korpus bez monografije i spomen-obilježja. Uz pomoć Vlade, nadam se, da ćemo i to uspjeti, a razgovarali smo i o rješavanju statusnih pitanja boraca. Postigli smo dogovore i sporazume, kako bismo primanja podigli na viši nivo. Njihovi podzakonski akti se u ovom gradu moraju ispoštovati", naglasio je Kosić.

Predsjednik Skupštine JOB-a Grada Mostara Safet Oručević je naglasio je da su uradili plan i pokrenuli aktivnosti u izradi nove platforme u radu ove organizacije.

"Početak rada ove nove strukture JOB-a i novih projekata je i poziv federalnom premijeru i našem prijatelju i saborcu, Nerminu Nikšiću. Mislimo da ćemo napraviti nekoliko vrlo značajnih, kapitalnih projekata koji već decenijama nedostaju ovom gradu", poručio je Oručević.