Razgovor za Klix.ba
908

Nikšić: Trojac koji predvodi SDA osigurao je Dodiku i Čoviću poziciju za blokadu države

A. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Presude Ustavnog suda BiH su neupitne i o tome se ne može voditi rasprava, izjavio je u razgovoru za Klix.ba predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirajući odluku predstavnika RS-a o obustavljanju rada u odlučivanju u institucijama BiH, a zbog odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u RS-u.

On kaže da je jasno da je država nadređena entitetima koji su samo administrativne jedinice države Bosne i Hercegovine. Isto tako je jasno da u državnim službama nema nikakvih predstavnika ili "ambasadora" entiteta.

"Svi oni, od općinskih načelnika i službenika do entitetskih i državnih funkcionera, a posebno dužnosnika u pravosuđu, jesu i moraju biti predstavnici i zaštitnici države, njenog pravnog poretka i njenih zakona koji su iznad propisa i odluka nižih organa ili stranaka. Nakon izjave predsjednika VSTV-a (Milana Tegeltije) završili smo priču o neovisnom pravosuđu koja predstavlja jasnu potvrdu potpunog političkog utjecaja", rekao nam je Nikšić komentirajući Tegeltijinu spornu izjavu.

Ko krši koalicijski sporazum?

Kaže da mu je interesantno to da u saopćenjima koalicijskih partnera koji jedni po drugima "prosipaju žuč", niko od njih nije našao za shodno da nam svima pojasni na kojim su principima uspostavili vlast.

"Ko od njih u trenutnoj situaciji krši koalicijski sporazum i koje su osnove na kojima su formirali vlast? Očekivali smo da će oni koji su rekli da u vlast ulaze radi države objasniti kako su to uvođenjem SNSD-a u državnu vlast ojačali državu i kako njihova tzv. bošnjačko-bosanska politika doprinosi zaštiti države od dvojca Dodik-Čović kojem su isporučili sve poluge vlasti, ispunili sve poslijeizborne želje i dali apsolutnu moć i u državi i u entitetima? Nisam primijetio da je bilo ko od tri 'bošnjačko-bosanske' stranke priznao grešku zato što su potrčali da Dodika pridruže Čoviću u državnoj vladi, a da nisu ni dogovorili imena svih ministara pa tako još uvijek imamo jedno upražnjeno ministarstvo. Nisam primijetio da su se pokajali što su davanjem većine Dodiku i Čoviću u Domu naroda BiH i Vijeću ministara njima omogućili da sami blokiraju procese i da niko od trojca na to neće moći utjecati kada do blokada dođe", izjavio je Nikšić.

Također, on naglašava da nije čuo izvinjenje zato što su, kako kaže, slagali građane i izdali obećanje da državna vlada neće biti formirana bez federalne, u kojoj su očuvali HDZ kao najmoćniju političku opciju.

"Ispunjavanjem svih njihovih želja, Čoviću i Dodiku je trojac predvođen SDA-om osigurao bezbrižnu poziciju da se sada maksimalno mogu posvetiti blokadi države i njenih institucija. Valjda očekuju da će NATO riješiti blokadu s obzirom na to da su nas uvjerili da smo praktično već ušli u NATO savez? Teško će oni priznati svoje greške, a još gore im je prihvatiti da smo mi bili u pravu. Što je najgore, građane opet pokušavaju napraviti budalama izjavama da je blokada države besmislena 'galama', da je narod spreman na blokadu i da su spremni na krizu, a oni, eto, neće odstupiti od 'branjenja države'", naglasio je predsjednik SDP-a.

Siromašenje naroda

Tvrdi da njima nije ni najmanje bitno što blokade znače krizu, kriza znači smanjenje investicija i siromašenje naroda, a siromašenje naroda znači iseljavanje.

"Nije ih briga, jer oni svakako imaju svoje akcize 'za autoputeve' kojim će isplaćivati sebi plate za nerad u blokiranoj državi. Uvjeren sam, kao i većina građana, da se radi o još jednoj koordiniranoj akciji tri 'reprezentacije', kako bi uoči lokalnih izbora bili zanemareni i potisnuti u drugi plan stvarni problemi i posljedice katastrofalnog vladanja ove skupine štetočina koja niti može niti zna raditi drugačije i bolje. Radi se o uhodanom predizbornom sistemu gdje se sve strane međusobno pomažu u podizanju tzv. međuetničkih tenzija", ističe Nikšić.

Napominje da je SDA drugu godinu za redom glasala za budžet za 9. januar, a da se istog dana kada je Dodik napravio svoj "separatistički show" SDA preko svog potpredsjednika odrekla pola BiH, jer su za njih oni koji zagovaraju i vole državu BiH obilježeni kao 'četnici' ako su iz tog dijela BiH.

Gromoglasna šutnja DF-a i SBB-a

"O izjavama SDA-ovih perjanica u Sarajevu o nebitnosti ustava i bitnosti vladavine 'jačih' da i ne govorim. Očito je da je za SDA ideal, uz gromoglasnu šutnju DF-a i SBB-a, samo potvrđivanje želje za fildžan državom, jedne vjere i jednog vođe', kako reče drugi istaknuti SDA-ov mislilac. Dodik i Čović služe samo da jedni druge međusobno potpomažu. Uostalom, zajedničkim neustavnim, antidejtonskim izbacivanjem stranaca iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, SDA i njeni separatistički partneri su već napravili presedan i stvorili preduslove da Dodik može isto tako neustavno tražiti izbacivanje stranaca iz Ustavnog suda BiH. Tu odluku je potpisao i za nju glasao Bakir Izetbegović", ustvrdio je Nikšić i dodao: "Nama svima ostaje da s jedne strane trpimo iživljavanje rušitelja države koji sada imaju nezapamćenu moć, a s druge strane ispraznu, priprostu bezidejnost kvazipatriotskog populizma bošnjačko-bosanskih foteljaša".

"Mi u SDP-u ćemo nastaviti da nudimo državotvorna rješenja i podržavamo takva koja dođu od drugih. Nama za državotvorno ponašanje i podržavanje procesa koji jačaju državu ne trebaju fotelje, a posebno ne truhli kompromisi s rušiteljima države. Nismo svi isti i našu šutnju ne mogu kupiti bilo kojom foteljom ili ministarskom pozicijom", poručio je predsjednik SDP-a.