BiH
0

Nikšić: Treba otkloniti sve prepreke evidentirane u "Bijeloj knjizi"

FENA
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Od 355 administrativnih prepreka koje su evidentirane u 'Bijeloj knjizi' Vlada FBiH je uspjela pokrenuti i otkloniti negdje oko 250 i smatram da treba otkloniti sve prepreke koje su u nadležnosti Vlade, rekao je danas premijer FBiH Nermin Nikšić nakon sastanka s predstavnicima Vijeća stranih investitora, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu.

" Danas smo čuli i za neke dodatne investicione projekte koje u FBiH planiraju provesti HeidelbergCement, Natron Hayat, Šišedžam soda, Messer, dakle kompanija koje su već prisutne tu, a koje i dalje žele investirati u FBiH, tako da moramo iskazati svoje zadovoljstvo dobrom saradnjom i nadam se da će se ona u budućnosti i popraviti ili bar zadržati na ovom nivou", rekao je Nikšić.

Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora, posebno je istaknuo zadovoljstvo što je "Bijela knjiga", kako je rekao, kao osnovni produkt Vijeća stranih investitora, ušla u parlamentarnu proceduru i sve akte Vlade FBiH.

Istaknuo je da Vijeće nastoji svojim savjetima i preporukama ukazati Vladi FBiH, ali i ostalim vladama na barijere za strane investicije, a prije svega administrativne.

"Direktne strane investicije u BiH iz godine u godinu bilježe pad. Trenutno se kreću između 400 i 600 miliona eura i mislimo da je to jako malo za BiH, s obzirom na to da domaći kapital nije dovoljno velik i da nije dovoljno akumuliran da bi osigurao građanima BiH rast GDP-a, smanjenje nezaposlenosti, punjenje budžeta i bolju budućnost građanima. Ono što smatramo posebno važnim, a to je da se otkloni jedna administrativna barijera u smislu bržeg dobijanja, prije svega, građevinskih i okolinskih dozvola. Za nas je to rak-rana", kazao je Muidža.