Retorika negiranja
0

Nikšić: Srbija mora preuzeti odgovornost za svoja nedjela

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić reagovao je na presudu kojom su bivši šefovi Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora. Istakao je kako tek predstoji dug put ka zadovoljenju pravde.

Naveo je kako presuda ne predstavlja kralj historije agresije protiv naše države.

"Presudom Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zaključen je još jedan važan proces koji je rasvijetlio svirepost zločina počinjenih protiv BiH i njenih građana. Volio bih reći da sam zadovoljan svim aspektima presude, ali to nije tako. Neovisno o tome, ona jeste važan korak ka pravdi. Volio bih reći da je ovom presudom zatvoreno još jedno poglavlje iz historije agresije protiv BiH, ali ni to nažalost nije tako", kazao je.

Problem će postojati sve dok se slavljenje zločinaca bude nastavljalo.

"Poglavlja iz rata se ne mogu zatvoriti sve dok postoje i politiku vode oni koji negiraju zločine i slave zločince. Ne možemo govoriti o zadovoljštini za žrtve sve dok zločin ne bude priznat kao takav, a žrtve kompenzovane u mogućoj mjeri i osiguran njihov dostojanstven život, umjesto da trpe poniženja, negiranje i diskriminaciju dugo nakon rata", rekao je.

Mišljenja je da Srbija mora preuzeti odgovornost za počinjena ubistva i izolovati zločince.

"Srbija, koja je još jednom presudom prepoznata kao direktni učesnik u agresiji, mora napraviti otklon od zločina i preuzeti svoj dio odgovornosti i za nedjela i za repariranje štete žrtvama, u mjeri u kojoj je to moguće. Srbija se mora udaljiti od zločinaca i retorike negiranja, te približiti žrtvama i pokajanju. Samo tada njeno rukovodstvo može hodati uzdignutog čela, a ne crvenih obraza. Takvim odnosom mogu doprinijeti obnovi povjerenja i među građanima BiH, umjesto da odličja daju onim koji to povjerenje ruše i našu zemlju guraju u nove podjele i sukobe", zaključio je Nikšić.