Kongres SDP-a
0

Nikšić: Snaga SDP-a je u multietničnosti

FENA
Premijer FBiH Nermin Nikšić
Premijer FBiH Nermin Nikšić
Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić podnio je na današnjem Drugom vanrednom kongresu te stranke, koji je u toku u Sarajevu, izvještaj o implementaciji rezultata prošlogodišnjih općih oktobarskih izbora održanih u našoj zemlji i posebno se osvrnuo na Federaciju BiH i Federalnu vladu.

Gotovo 300.000 bosanskohercegovačkih građana dalo je podršku kandidatima SDP-a bez obzira na nacionalnu pripadnost kandidiranih. Time su, smatra Nermin Nikšić, građani glasali protiv isključivoti, segregacije, diskriminacije, stagnacije, nepravde i ugrožavanja sloboda.

Najboljim izbornim rezultatom od osamostaljenja Bosne i Hercegovine, SDP je preuzeo historijsku odgovornost za budućnost naše zemlje u narednom četverogodišnjem periodu, u trenutku kada je potresa duboka politička kriza, kada duhovi fašizma još dokraja nisu pobijeđeni, a nacionalističke politike u pojedinim dijelovima zemljedoživljavaju punu eskalaciju, kazao je Nikšić.

SDPBiH ima vodeću ulogu u izvršnoj vlasti u Federaciji BiH, u pet kantona premijeri su njegovi kadrovi, kao i 31 ministar.

Podsjetio je na aktuelne duge i teške pregovore o formiranju državne vlasti, gdje predstavnici SDP-a BiH zastupaju principijelne stavove, kako je naznačio generalni sekretar, ali istovremeno pokazuju i fleksibilnost te spremnost za kompromise.

"Očito je da svaki put kad SDP postigne dobar rezultat, te ugrozi harmoniju kohabitacije nacionalnih blokova, nastupa pometnja. Naša politička snaga leži u našoj multietničnosti, a to je princip od kojeg nikad nećemo i ne možemo odustati", rekao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, nova Federalna vlada je stabilizirala Federaciju; prvi put u posljednjih nekoliko godina povećane su penzije, osigurane potrošačima subvencije za struju, saniran dug demobilisanim borcima, a u proteklih pola godine pripremljen je cijeli pravni okvir za uređenje energetskog sektora.

Nikšić je istakao da je aktuelna vlast uradila više u ovom segmentu nego što je učinjeno u proteklih deset godina i dodao da će do kraja ovog mandata izgraditi više kilometara autoputa nego što je sveukupno dosad izgrađeno.

Najavio je reformu penzionog sistema, poboljšavanje poslovnog ambijenta, istaknuo stabilnost budžeta, poboljšanje dostupnosti medicinskih usluga i lijekova, ujednačavanje obrazovnih sistema...

"Federacija je danas stabilniji entitet, prosječne plate su veće nego u Republici Srpskoj, nije privatizovan nijedan od dva telekoma, kao ni niz javnih preduzeća, deficit je manji, penzioni i zdravstveni fondovi su stabilniji, a više od 70 posto najvećih privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini je locirano na području Federacije BiH.

Ne želimo vidjeti posrnulu ekonomiju RS-a, ne želimo vidjeti da taj entitet zalazi u dužnički krizu. Protiv smo stagnacije bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine i spremni smo podržati sve zajedničke inicijative koje će doprinijeti napretku i prosperitetu bilo kojeg dijela BiH ili bilo kojeg dijela našeg društva", njegove su riječi.

Nermin Nikšić je pozvao kongres da glasa o povjerenju organima SDP-a, predsjedniku i Glavnom odboru, predloživši da naredni, redovni kongres, bude nakon idućih općih izbora u Bosni i Hercegovini.

"Ne možemo pristati da naši kandidati, bili oni Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Bosanci, Hercegovci, ostali, budu manje vrijedni od nekih drugih Srba, Hrvata, Bošnjaka koji dolaze iz nacionalnih stranaka.

Niko i nikada ne može dovesti u pitanje legitimitet multietničnosti SDP-a i BiH.

To su principi kojima ostajemo dosljedni i u pregovorima o formiranju državne vlade", rekao je između ostalog na kongresu generalni sekretar SDP-a BiH Nermin Nikšić.