Odnosi Osmorke i HDZ-a
359

Nikšić smatra da je Konaković "malo preletio": Nije ništa ružno rekao, nevažno je ko je pisao sporazum

S. Š. U.
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić (Foto: E. M./Klix.ba)
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić (Foto: E. M./Klix.ba)
Večeras je u Banjoj Luci održana Svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji SDP-a. Predsjednik partije Nermin Nikšić, govorio je i o formiranju vlasti.

Predsjednik SDP-a odgovorio je na pitanje da li je moguće bez HDZ-a i SNSD-a formirati vlast na nivou Bosne i Hercegovine.

"Moguće je formirati vlast bez bilo koga na nivou BiH, ali nije realno da se formira bez barem jednog od tih partnera jer je poznato da se na nivou Federacije BiH ne može formirati vlast bez HDZ-a. Tako da HDZ dopusti formiranje vlasti u Federaciji u kojoj je on, a da pusti da se drugačije formira vlada na nivou BiH, to prosto nije moguće. Ovaj bi jedan bio moguć sa opozicijom iz Republike Srpske, kada bi opozicija pokazala malo odlučnosti da bude zaista opozicije i da je spremna da kaže neke stvari. Nema nikakvih radikalnih uslova. Ima da kažemo da smo spremni da radimo na evropskom putu, izvršavati obaveze, planirati put BiH, članstvo u NATO savezu, a imati retoriku potpuno identičnu kao pozicija u Republici Srpskoj u odnosu na državu BiH i instituciju i očekivati da ste poželjniji, mislim da kad razgovarate o partnerstvu, pa i između muškarca i žene mora se naći neki dogovor. Razgovarat ćemo, pa vidjet ćemo šta će biti", kazao je Nikšić.

Odgovorio je Nikšić i na pitanje da li Sporazum o formiranju vlasti koji će Osmorka potpisati sa HDZ-om predviđa i izmjene Izbornog zakona BiH jer je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, gostujući u programu FTV-a kazao kako je veći dio tog sporazuma napisao HDZ.

"Dobro, malo je Dino preletio tom izjavom. Ništa ružno nije rekao, ali ni Dino ni ja nismo učestvovali u kreiranju sporazuma, učestvovale su naše radne grupe koje su sjedile u SDP-u i uopšte je nevažno, oni su zajedno došli do teksta sporazuma, i potpuno je nevažno je li 70 posto sporazuma napisala jedna stranka. Tehnika pripreme sporazuma je bila da su sve političke partije Osmorke poslale svoje viđenje i želje. Onda smo to sublimirali u jedan program. HDZ je poslao program svojih partnera i onda smo ta dva programa na sastanku radnih grupa u SDP-u dogovorili. Nevažno ko ga je pravio. Dino neće tu da gura prst u oko. U programu stoji da ćemo raditi i tu je jedan od uslova na Izbornom zakonu, ali nigdje ne stoji onako kako to želi HDZ. I SDP želi da se donese novi Izborni zakon, treba nam. Pogledajte šta se dešava od izbora, kradu se ljudi. Radit ćemo na tome da primaknemo stavove da dođemo do Izbornog zakona koji će biti prihvatljiv svim političkim partijama i onda naravno, od koga će koristi imati građani", najavio je.

Protekle četiri godine, SDA se suočila sa brojnim blokadama HDZ-a u radu institucija, a Nikšić je mišljenja da su obje stranke jedna drugu blokirale u radu.

"Jedni zbog jednih, drugi zbog drugih razloga. Imali smo Federalnu vladu koja je četiri godine bila u tehničkom mandatu. Dakle, ništa novo kad je u pitanju njihov odnos. Mi gradimo odnos na principu povjerenja, razgovora. Može se razgovarati o svemu, o svim stvarima, ali kad se nešto potpiše onda se mora provoditi. To je jedna od ključnih razlika i ključni razlog što je HDZ tako nastupao. Niko nije nerazuman da smatra da će biti samo onako kako on kaže. Svi znamo o čemu govorim, da je SDA izigrala taj dogovor. E, mi nećemo potpisati nešto oko čega se ne možemo dogovoriti i ne treba se niko plašiti, pogotovo ne SDA da ćemo mi nešto izdati. U konačnici, od njih očekujem da se ponašaju onako kako se SDP ponašao kao opozicija, da svaki projekat koji je u interesu građana podrže, a neka nas kritikuju u svemu što nije u redu", poručio je Nikšić.