Zajednički nastup
19

Nikšić: SDP i Naša stranka treba da imaju zajedničke kandidate za općinske načelnike

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je u Sarajevu najavio širenje stranke na područje Foče, zajednički nastup na lokalnim izborima unutar Bh. bloka, a komentarisao je i mali Schengen te branio postojanje Ureda visokog predstavnika u BiH.

Nikšić je istakao da je opredjeljenje SDP-a BiH da bude stranka svih građana Bosne i Hercegovine u svim njenim krajevima.

"Nastavit ćemo širenje SDP-a u sredinama u kojima to nije na zadovoljavajućem nivou. Pred nama je stvaranje SDP-a u Foči. Također, naša želja je da s partnerima u Bh. bloku (Naša stranka, op.a.) napravimo dogovor o zajedničkom nastupu na budućim lokalnim izborima kako bismo imali po jednog kandidata za načelnike", rekao je Nikšić dodavši da stranke treba da zadrže nezavisnost kroz različite liste za skupštine.

Također, Nermin Nikšić je branio postojanje Ureda visokog predstavnika kazavši kako pojedine snage iz loših razloga žele da on bude ugašen.

"Živimo u državi u kojoj je OHR potreban, jer ovdje nacionalne stranke jedne drugima stvaraju prostor za homogeniziranje biračkog tijela i naroda, a time prikrivaju prave probleme u BiH", kazao je Nikšić.

Glede popularne ideje malog Schengena Nikšić je kazao kako je načelno za takvu vrstu saradnje među državama Zapadnog Balkana.

"Ideja o mini Schengenu je veoma interesantna i slobodnijim protokom ljudi i dobara države jača ekonomiju. Evropska unija je upravo tako - otvaranjem granica ostvarila ekonomski napredak", zaključio je Nikšić.