Reakcija za Klix.ba
264

Nikšić: SDA će stranke s kojima je potpisala dokument za Srebrenicu odbaciti kao staru krpu

A. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Socijaldemokratska partija BiH nije ranije pristala, pa neće ni sada, biti dio samoproglašene bošnjačke reprezentacije. Mi ćemo u Srebrenici, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini, izaći na lokalne izbore kao Bh blok kroz građansku platformu ili samostalno sa multietničkom listom sastavljenom od građana Srebrenice.
Izjavio je to u razgovoru za Klix.ba predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirajući današnje potpisivanje zajedničkog dokumenta kojim SDA, SBiH, SBB, DF i PDA najavljuju jedinstven nastup na izborima i djelovanje u Srebrenici. Njega smo, naime, upitali zašto SDP-a nema u ovoj priči.

"Osim SDA, sve druge stranke potpisnice faktički ne postoje u Srebrenici, nego su ukras SDA, koja po oprobanom receptu uzurpacije patriotizma i jedinstva promiče svoje interese i dominaciju. Kao što to obično biva, nakon izbora SDA odbaci kao staru krpu one koji joj trebaju samo za homogenizaciju biračkog tijela, kako je to učinila i poslije svih ranijih izbora", ističe Nikšić za naš portal.

Građani Srebrenice, kaže on, umjesto ispraznih floskula onih koji ih se sjete samo tokom izbora ili obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, zaslužuju konkretne odgovore.

"Neka SDA odgovori gdje su nestale silne donacije na ime Srebrenice, a posebno kako se upravlja povratničkim novcem kroz nadležno ministarstvo. Nakon bolesnih junica, džamijskih tuča i zaštitnika Srebrenice s adresom stanovanja u Vogošći postoji li iko na terenu, ko vjeruje u navodnu patriotsku priču SDA, naravno ako izuzmemo stranke supotpisnice dokumenta", poručio je predsjednik SDP-a.

U svakom slučaju, tvrdi on, Srebrenica je oduvijek bila bitna za SDP, a tako će biti i ove izbore.

"Povratnici su upravo od SDP-a tražili drugačiju politiku. Nećemo se oglušiti na njihove vapaje, nećemo ih iznevjeriti i niko nas neće ušutkati i kupiti našu šutnju svrstavanjem na nekakvu zajedničku listu pod plaštom navodnih viših interesa", zaključio je Nikšić.