BiH
28

Nikšić: Previše je novca i moći u rukama kriminalaca i njihovih pokrovitelja

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Savjet za ustavnopravna pitanja i Savjet za razvoj Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) organizirali su danas u Sarajevu okrugli sto "Korupcija i organizovani kriminal - materijalne, procesne i institucionalne zakonske i druge pretpostavke u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Uvodna izlaganja podnijeli su premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić, ministar pravde FBiH Zoran Mikulić te dva eksperta iz oblasti korupcije i organiziranog kriminala doc.dr. Eldan Mujanović i mr. Emina Abrahamsdotter, antikorupcijski praktičar Instituta Svjetske banke.

Mujanović je u izjavi za medije pojasnio da je jedan od preduvjeta za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala zasigurno adekvatan zakonodavni okvir. S tim u vezi, podsjetio je da su u različitim procedurama tri zakona iz ove oblasti: zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, zakon o suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije te zakon o zaštiti prijavitelja korupcije u FBiH.

"Ovim bi bio kreiran sveobuhvatan zakonski okvir za efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije u FBiH. FBiH bi usvajanjem zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, a koji predviđa zaštitu onih koji prijave korupciju posebno od posljedica u oblasti radnoimovinskih odnosa, mobinga ili diskriminacije, bila prva u regionu koja ima ovakav zakonski okvir", kazao je Mujanović.

Sva tri propisa se redovno nalaze u izvještaju o napretku BiH ka EU kao negativne stavke jer još nisu usvojene u FBiH.

"Vjerujemo da će usvajanjem ovih zakona biti poboljšana i slika BiH kada su u pitanju evrointegracije", dodao je.

Za usvajanje ovih zakona neophodna je politička volja u Parlamentu FBiH koju je Mujanović ocijenio kao nepovoljnu.

"Ne postoji dovoljna politička volja. Međutim, vjerujem da su ovi zakoni pravi test za sve političke stranke u Parlamentu. Nemojte zaboraviti da je namjera zakona prvenstveno da procesuiraju organizirani kriminal i korupciju na najvišim nivoima", zaključio je.

Abrahamsdotter je istakla da je korupcija u BiH rasprostranjena u svim segmentima društva.

"Korupcija je raširena do te mjere da je postalo normalo da se namještaju tenderi, favoriziraju jedni naspram drugih, a raširenost nepotizma je tolika da građani duboko vjeruju da nikada neće dobiti posao bez "štele" ili veza", rekla je.

Stoga, dodala je, zakonski okvir je vrlo važan, ali je proces iskorjenjivanja korupcije, posebno one u političkim strukturama i struktrama vlasti, vrlo kompleksan i zahtijeva aktivnu ulogu svih segmenata društva.

Premijer FBiH Nermin Nikšić naglasio je važnost donošenja ovih zakona te podsjetio da je, nažalost, nevjerovatan broj onih koji unutar institucija sistema, od zakonodavne, izvršne pa do sudske vlasti čine sve da bi se kriminalcima nastavila pružati zaštita kakvu imaju danas.

"O tome se mora otvoreno govoriti i protiv toga se moramo još odlučnije boriti. To nije lagana borba, već teška i opasna. Previše novca i moći akumulirano je u rukama kriminalaca i njihovih pokrovitelja u zadnje dvije decenije. Taj novac i moć sada se obilato koriste da bi se zaustavilo ovo što radimo. Mi, međutim, imamo šansu koju ne smijemo propustiti. U narednih nekoliko mjeseci imat ćemo priliku testirati našu opredijeljenost, istrajnost, hrabrost da stvorimo jak sistem koji će garantirati odlučnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala", istakao je Nikšić.

Ova šansa, dodao je, ne smije biti prokockana.

"To je obećanje koje smo dali građanima 2010. i oni s pravom očekuju da to obećanje ispunimo. Nemamo pravo da ih iznevjerimo. Najbolji način da obećanja koja smo dali i ispunimo jeste da radimo na stvaranju zakonodavnog okvira i institucionalnih kapaciteta za borbu protiv svih vidova organiziranog kriminala i korupcije", zaključio je Nikšić.

Ministar pravde FBiH Zoran Mikulić je u izjavi za medije kazao da je stanje u državi, kada je korupcija u pitanju, katastrofalno.

"SDPBiH je pripremio zakone koji su neophodni da bi se uhvatilo ukoštac s korupcijom i organiziranim kriminalom. Volio bih vidjeti ko će glasati protiv ovih zakona i koje političke stranke nisu za borbu protiv ovih oblika kriminala", kazao je Mikulić.