Intervju za "Nacional"
2.4k

Nikšić: Pozivam Hrvate da glasaju za Bećirovića, on će se bolje boriti za njihove interese od HDZ-a

G. M.
Nermin Nikšić (Foto: I. L./Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić pozvao je, u intervjuu za zagrebački “Nacional”, Hrvate u BiH da glasaju za Vojina Mijatovića i Denisa Bećirovića za članove Predsjedništva BiH.

"Dozvolite da iskoristim ovu priliku da pozovem i Hrvate u Republici Srpskoj da glasaju za Vojina Mijatovića, koji se za prava obespravljenih Hrvata, Bošnjaka i svih drugih bori gorljivije od bilo koga. HDZ BiH u Republici Srpskoj ima potpredsjednika tog entiteta već osam godina. Znate li možda njegovo ime, a da ne morate guglati? Znate li i za jednu njegovu inicijativu, barem za prava Hrvata ako ne i drugih naroda i građana?", upitao je Nikšić.

S druge strane, dodao je, za Banjalučanina Vojina Mijatovića i njegovu borbu za Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih građana svi znaju.

"Isto tako, pozivam sve građane Federacije, uključujući Hrvate, da svoj glas daju Denisu Bećiroviću. Denis Bećirović će se sigurno dosljednije i iskrenije boriti za njihove interese od bilo kojeg člana HDZ-a. Uostalom, to i čini sve ovo vrijeme, jednako se bori za prava i bolji život svih građana Bosne i Hercegovine. Dok se Denis Bećirović borio u Parlamentu za ublažavanje posljedica inflacije, HDZ-ovi zastupnici glasali su za povećanje svojih plaća", rekao je Nikšić za Nacional.

HDZ-ovi ministri, kao i njihove kolege, naglasio je, imaju astronomske plaće, plaćene troškove, reprezentaciju, voze luksuzne automobile o trošku građana koji su ih birali.

"Šta su učinili za njih? Dragan Čović je bio u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Je li Hrvatima, osim uskog kruga HDZ-ovaca, život bio imalo bolji zbog toga? Zato pozivam svoje sugrađane Hrvate da glas daju Denisu Bećiroviću ako žele na čelu ove zemlje političare koji zagovaraju istinske evropske vrijednosti i koji će umjesto šurovanja s Rusijom i Dodikom voditi dijalog s EU i SAD-om o pristupanju naše zemlje EU-u i NATO-u. To je vitalni interes svih nas", kazao je, između ostalog, predsjednik SDP-a.

Naglasio je da bi SDP najradije da se bira jedan predsjednik BiH na teritoriju cijele države, ali nažalost to nije moguće u ovom trenutku.

"Također, nije realno ni da imamo svih troje kandidata jer na temelju takvog izbornog zakona naši kandidati u Federaciji praktično bi se obraćali istom biračkom tijelu. Dijeljenje glasova SDP-a i partnera na dvoje kandidata značilo bi da vjerojatno nijedan ne bi bio izabran. SDP BiH je u Republici Srpskoj ponudio građanima tog dijela Bosne i Hercegovine našeg Bosanca i Hercegovca, potpredsjednika SDP BiH Vojina Mijatovića. Građanima Federacije, u partnerstvu s 10 opozicionih stranaka, ponudili smo Denisa Bećirovića, također potpredsjednika SDP-a, kao kandidata za člana Predsjedništva. Dakle, ponudili smo kandidate svim građanima, pa i Hrvatima u svakom dijelu Bosne i Hercegovine", naveo je Nikšić.