Komentar za Klix.ba
56

Nikšić: Pet stranaka dogovorilo rješenje presude "Božo Ljubić", pozivam i HDZ da ga podrži

Piše: A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić potvrdio je za Klix.ba da je pet stranaka, SDP, DF, SBB, SDA i Naša stranka, u proteklim danima dogovorilo zajednički prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.

Kako je predviđeno, nakon što sutra ovaj akt bude potpisan te upućen u Parlament FBiH, on bi se već u utorak na redovnoj sjednici Predstavničkog doma trebao predložiti na izglasavanje.

"Tačno je da je postignut dogovor ovih pet stranaka o tome da se u Parlamentu FBiH predloži i nadam se usvoji prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Predstavnici ovih pet stranaka su usaglasili tekst zakona koji je u potpunosti u skladu sa Ustavom FBiH, te zadovoljava principe presude u predmetu Ljubić i u skladu je sa Izbornim zakonom BiH te preporukama Venecijanske komisije“, kazao je Nikšić, potvrđujući pisanje našeg portala.

Razgovor o Zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH intenzivirani su nakon što je tokom niza sastanaka s međunarodnom zajednicom i predstavnicima Venecijanske komisije održanim u proteklim sedmicama istaknuto da se pitanje presude "Božo Ljubić" može riješiti i u Federalnom parlamentu.

"Vrijeme je da se ovo pitanje konačno riješi i da se otklone sve nedoumice oko mogućnosti formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora. Niko nema pravo ukrasti demokratiju od građana i dovoditi u pitanje izbornu volju građana.Ovaj zakon nije uperen protiv bilo koga već naprotiv omogućava svim građanima FBiH da biraju i da budu birani u Parlament FBiH i što je jako važno ujednačava vrijednost glasa koja je trenutno narušena", rekao je Nikšić.

On je naglasio da je neprihvatljivo da za jedan mandat u Parlamentu FBiH iz Sarajeva naprimjer treba tri puta više glasova nego iz nekog drugog dijela FBiH.

"Ovim zakonom se ta diskriminacija ispravlja po prvi put nakon više od 20 godina.Pozivam i HDZ BiH da podrži ovaj zakon, jer u ovom momentu, sa trenutnim Ustavnim odredbama, jednostavno nikakvo drugo rješenje nije moguće", poručio je Nikšić.

Inače, navedeni prijedlog zakona uređuje izborne jedinice i broj mandata u izbornim jedinicama za Predstavnički dom PFBiH, u skladu sa demokratskim principima vrijednosti glasa i jednakosti građana u ostvarivanju prava da biraju svoje predstavnike pod jednakim uslovima, te uređuje broj i strukturu delegata Doma naroda u skladu sa Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića.

Ustav FBiH jasno propisuje da će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu tog kantona. A u skladu sa tom ustavnom odredbom, te sa drugim ključnim principom iz Ustava FBiH i Izbornog zakona, a to je popis stanovništva iz 1991. godine, kao osnovom za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke do provedbe Aneksa 7, prijedlogom zakona utvrđen je broj i struktura delegata u Domu naroda.