Sastanak u Vladi FBiH
58

Nikšić obećao da će se sistemski riješiti finansiranje liječenja teško oboljelih

B. R.
Sastanak predstavnika Vlade FBiH i korisnika usluga Fonda solidarnosti (Foto: Vlada FBiH)
Sastanak predstavnika Vlade FBiH i korisnika usluga Fonda solidarnosti (Foto: Vlada FBiH)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) je obećao da će se sistemski riješiti finansiranje liječenja teško oboljelih u FBiH.
Ovo je izjavio nakon današnjeg susreta s predstavnicima udruženja koja okupljaju pacijente, korisnike usluga Fonda solidarnosti FBiH, saopćili su iz entitetske vlade. Sastanku su prisustvovali i zamjenici premijera Toni Kraljević (HDZ) i Vojin Mijatović (SDP) te ministar zdravstva Nedeljko Rimac (HDZ).

Na sastanku je istaknuto da se pacijenti s teškim oboljenjima suočavaju s problemima finansiranja terapija iz Fonda solidarnosti već 20 godina. Predstavnici udruženja su kazali i da se broj oboljelih u posljednjem periodu povećava, a da je trenutno skoro 1.600 pacijenata na listi čekanja kod Fonda solidarnosti te da je za njihovo liječenje do kraja ove godine neophodno osigurati 70 miliona KM.

Osim o mogućnostima iznalaženja ovih sredstava u tekućoj godini, razgovarano je i o dugoročnijim rješenjima za finansiranje potrebnih terapija putem Fonda solidarnosti.

Uime Vlade FBiH iskazana je, kako su naglasili, apsolutna opredijeljenost da se problem sistemski riješi. Navedeno je da je od preuzimanja dužnosti u maju ove godine Vlada FBiH u prioritet uvrstila upravo rješavanje problema oboljelih od rijetkih te malignih i drugih teških bolesti, a kojima je neophodno učiniti dostupnim potrebne terapije.

"Ova vlada je opredijeljena da rješava probleme, pa i ovaj koji postoji već 20 godina, a to potvrđuje i današnji sastanak. S jedne strane radi se na iznalaženju nedostajućih sredstava za ovu godinu, dok nam s druge predstoji i sistemsko rješavanje ovog problema. Vlada razmatra rebalans budžeta za ovu godinu i jedan od razloga što on do sada nije ugledao svjetlo dana jeste taj da tražimo rješenja za osiguranje maksimalno mogućih finansijskih sredstava za Fond solidarnosti", ukazao je Nikšić.

U cilju iznalaženja sistemskih rješenja na sastanku je istaknuto da će vlada formirati radnu grupu, čiji će članovi biti predstavnici resornih ministarstava zdravstva i finansija, a koji će zajedno s udruženjima pacijenata, korisnika usluga Fonda solidarnosti FBiH, predložiti adekvatna rješenja za finansiranje liječenja u narednoj godini.

Istovremeno će se raditi na iznalaženju i dugoročnijih rješenja za blagovremeno osiguravanje terapija oboljelima od najtežih bolesti, kao i na preveniranju i ranom otkrivanju teških bolesti.

Sredstva Fonda solidarnosti FBiH se osiguravaju iz doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje i dijelom iz budžeta, saopćili su iz Vlade FBiH.