Sporni zakon RS-a
442

Nikšić o jučerašnjoj izjavi: Da ne bude dileme, i kad krčmite državna sredstva i to je državna imovina

B. R.
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je ponovo komentarisao usvajanje zakona o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj. Poručio je da ova imovina pripada državi, a ne entitetima.
Nikšić se oglasio nakon što ga je dio javnosti kritikovao zbog jučerašnje konstatacije:

"Kakve koristi od toga na koga će se knjižiti neka njiva, ako nema ljudi u Bosni i Hercegovini? A zahvaljujući politikama koje smo dosad imali, svađama, prepucavanjima te nesaradnji, iz ove zemlje odlaze svi građani, i Bošnjaci i Srbi i Hrvati".

U današnjoj reakciji je izjavio da "ne bude nikakve dileme, po pitanju državne imovine nema prostora za metaforičko izražavanje". Odgovorio je i na kritike SDA, koja je opoziciona stranka na državnom nivou, a čiji je parlamentarac Safet Kešo istakao da Nikšić pomaže predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku.

"Imovina Bosne i Hercegovine, u oba entiteta i distriktu, pripada državi Bosni i Hercegovini i svakom njenom građaninu od Une do Drine i od Save do mora, potpuno jednako. Dok se oni navodno na jednoj strani bore za državnu imovinu, na drugoj strani nemaju nikakav problem da krčme državne sredstva, otimaju i privatizuju javna preduzeća, rizikuju zdravlje i živote građana kako bi se obogatili na njihovoj nesreći. Gospodo, i to je državna imovina", konstatovao je predsjednik SDP-a.

Da ne bude nikakve dileme, po pitanju državne imovine Bosne i Hercegovine nema prostora za metaforičko...

Posted by Nermin Nikšić on Thursday, December 29, 2022
SDP su kritikovali oni koji smatraju da nije adekvatno reagovao na usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini RS-a, a kao razlog za to se navodi navodna namjera SDP-a da ne pogorša odnose sa SNSD-om kao koalicionim partnerom na državnom nivou.

Podsjećamo, Narodna skupština RS (NSRS) je jučer ponovo usvojila spomenuti zakon, a nakon što je prvobitno usvojeni zakon u februaru ove godine Ustavni sud proglasio neustavnim i nakon što ga je visoki predstavnik Christian Schmidt stavio van snage. Schmidt se u svojoj odluci pozvao na odluku Ustavnog suda iz 2012., a kojom je i obrazloženo šta je suština ovog zakona.

"U odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz jula 2012. izričito se navodi da je temeljem odredbi Člana I/1 Ustava, kojim se uspostavlja princip kontinuiteta, Bosna i Hercegovina titular cjelokupne državne imovine, uključujući imovinu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, ali i javnog dobra te da nadležnost za regulisanje ovog pitanja isključivo spada u opseg Parlamenta Bosne i Hercegovine. Ovakvi stavovi ponovljeni su u nekoliko drugih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koje se odnose na poljoprivredno zemljište, šume i šumsko zemljište, rijeke i druga javna dobra", objasnio je visoki predstavnik.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) i Denis Bećirović (SDP) najavili su da će pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine podnijeti apelaciju ako NSRS usvoji zakon o nepokretnoj imovini. Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković i SDA su također najavili podnošenje apelacije.