BiH
50

Nikšić: Normalno nam je pomirenje lidera koji su se nabacivali blatom godinama?

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine danas zasjeda u Sarajevu, a kako je najavio predsjednik te stranke Nermin Nikšić, razmatrat će izvještaj o radu Predsjedništva SDP-a između dvije sjednice, ali i aktuelnu političku situaciju u BiH.

"Na sjednicama Glavnog odbora uobičajeno analiziramo aktuelnu političku situaciju u BiH", kazao je Nikšić dodavši da se situacija dodatno iskomplikovala.

"Fokusiramo se na tri stvari koje predstoje Bosni i Hercegovini, a ovo što je bilo, bilo je. Očito je da osim priče o spektakularnim reformama nema baš konkretnih pomaka u društveno-političkom životu, ali su ključne tri teme na kojima ćemo vidjeti ko želi podijeliti BiH. Prvo je pitanje Izbornog zakona i to prvo reakcija kad je u pitanju Mostar. Ukoliko aktuelne političke elite pokažu da žele Mostar podijeliti na dvije opštine, to je njihov stav i nije ništa drugo nego dalja podjela, odnosno završetak podjele BiH", istakao je Nikšić.

Drugo pitanje je pitanje Zakona o Sudu BiH, a treće pitanje definitivne podjele javnih servisa u BiH.

"Mi ćemo insistirati na tome i dati svoj stav, odnosno na svaki način se suprotstaviti podjelama koje u svakom ovom zakonu pokazuju da se definitivno želi podijeliti BiH po etničko-teritorijalnim granicama", kazao je predsjednik SDP-a te dodao i da je izuzetno zadovoljan činjenicom što je Ilija Jurišić definitivno oslobođen odgovornosti za dešavanja u Tuzli.

Komentarišući jučerašnja dešavanja u Tuzli gdje su se pojedini prethodno zavađeni partijski drugovi zagrlili i pomirili, uprkos ranijim teškim optužbama, kazao je da je to "najnormalnije".

"Nenormalno je kada u SDP-u nakon sitnih ili teških optužbi drugovi dogovore da rade u interesu SDP-a, a normalno nam je kad se dva politička lidera, dvije političke partije nabacuju blatom godinama i onda odjednom kao da ništa nije bilo?", kontrapitanjem je prokomentarisao Nikšić dodavši da dešavanja u Tuzli pokazuju jačinu i veličinu stranke i da su svi ti ljudi spremni raditi u interesu SDP-a i BiH, a potisnuti svoju sujetu u sebi.