BiH
352

Nikšić: Ne zaboraviti, ali raditi na pomirenju

Piše: E.S.H.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Među onima koji su večeras dočekali učesnike Marša mira u Potočarima bio je i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić koji je došao kako bi prisustvovao sutrašnjoj dženazi i ukopu 175 žrtava genocida.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Nermin Nikšić Premijer FBiH kazao je kako mu je uvijek teško doći u Srebrenicu, ali da je to potrebno činiti kako se ne bi zaboravilo.

"Vrlo često sam u kontaktu s ljudima koji su se vratili u Srebrenicu i trudimo se da Srebrenica bude u mom i fokusu Vlade FBiH ne samo 11. jula. Uvijek kada dođete i vidite ovo mezarje i ljude pored njih vrati vam se svježe sjećanje, pogotovo onima koji su bili na ovim prostorima tada i uvijek se vraća isto pitanje: Zar je trebalo ubijati ljude samo zato što se drugačije zovu, što su druge nacije, što pripadaju drugom narodu. Institucije su rekle da je bio genocid i smatram da svi oni koji su počinili zločine na bilo kojem području trebaju odgovarati", kazao je Nikšić za Klix.ba.

Istakao je da bez obzira na pojedine radikalne izjave pojedinih političara, svi mi, kada se zatvorimo u četiri zida, duboko su sebi znamo da se u Srebrenici dogodio genocid.

"Dobro je da se usvojio Zakon o zabrani negiranja genocida i smatram da je potrebno usvojiti sve zakone i norme koje bi regulisale ovo sve. Ovo se nikada ne treba zaboraviti, ali trebamo raditi na pomirenju, živjeti normalno i nastojati da ne trujemo mlade generacije jer žalosno je kada svako malo vidite da najmlađi, koji su bili djeca, tek se rodili i ne sjećaju se toga, imaju razne parole kojima pozivaju na zločine i nacionalnu mržnju", kazao je Nikšić za naš portal.

Nikšić će sutra uz ostale članove Vlade FBiH i delegacije prisustvovati dženazi i ukopu 175 srebreničkih žrtava genocida.