Predsjednik SDP-a
0

Nikšić: Ne smijemo zaboraviti Bošnjake i Hrvate koji su izgubili živote u Prijedoru

V. K.
Nikšić: Zločini se više nikada ne smiju ponoviti
Nikšić: Zločini se više nikada ne smiju ponoviti
Povodom obilježavanja Dana bijelih traka i sjećanja na sve ubijene građane i građanke Prijedora, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić istakao je kako se žrtve stravičnih zločina u Prijedoru nikada ne smiju zaboraviti.
Predsjednik SDP-a je istakao kako je 31. maj dan kada se svi građani moraju sjetiti nevinih Bošnjaka i Hrvata koji su 1992. godine izgubili živote u Prijedoru.

"Danas se moramo sjetiti nevinih 3.176 Bošnjaka i Hrvata, koji su 31. maja 1992. godine izgubili svoje živote u Prijedoru i okolini. Ne smijemo ih zaboraviti i uz sjećanje na njih moramo predano raditi kako se takve stvari nikada više ne bi smjele desiti", napisao je Nikšić.

Danas su politički zvaničnici kao i predstavnici vlasti u Prijedoru na dostojanstven način obilježili Dan bijelih traka i sjećanje na sve nevine žrtve zločina koji su se dogodili u ovom gradu 1992. godine.

Predsjednik Skupštine Grada Prijedora Mirsad Duratović na današnjem obilježavanju Dana bijelih traka je kazao da lokacija za izgradnju spomenika ubijenoj djeci još uvijek nije definitivno usaglašena, ali da postoji načelni dogovor.

"Nadam se da će politički predstavnici u Prijedoru shvatiti da su dobili šansu da Prijedor stavi historijsku tačku na 'i' i da se okrenemo budućnosti bez zaboravljanja prošlosti te da odamo poštovanje ubijenoj djeci Prijedora kako bi se roditelji mogli posvetiti budućnosti, a ne da žive u prošlosti", izjavio je Duratović te naglasio da će Prijedor, bez obzira na epidemiološke mjere, uvijek pronaći način da obilježi značajne datume kao što su zločini u logorima Omarska, Keraterm, zločin na Korićanskim stjienama, ali i današnji Dan bijelih traka.