BiH
157

Nikšić nakon hapšenja Radončića: Borbu protiv korupcije i političkog kriminala nastaviti još odlučnije

Klix.ba
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Nakon što je po nalogu Tužilaštva BiH slobode lišen predsjednik SBB-a i bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako svi moraju biti jednaki pred zakonom bez obzira na to na kojoj se poziciji nalaze.

"Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i ja kao njen predsjednik dajemo punu podršku radu pravosudnih organa u BiH i borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije", rekao je Nikšić za Klix.ba.

On je dodao da svi moramo biti jednaki pred zakonom i da niko ne može biti zaštićen od odgovornosti bez obzira na to o kome se radi i na kojoj poziciji se nalazi.

"Naravno, tužilaštvo i sudovi moraju raditi isključivo po zakonu i u interesu pravde i očekujem da i u ovom slučaju svoj posao urade profesionalno i odgovorno", ističe je Nikšić.

On je pozvao sve političke stranke u BiH da se prema ovom pitanju odnose principijelno, da se izdignu iznad bilo čijih interesa i da interes pravde stave na prvo mjesto.

"Očekujem da se aktivnosti tužilaštva u borbi protiv sistemske korupcije i politički sponzorisanog i zaštićenog kriminala nastave još odlučnije nakon ovoga, jer su BiH i njeni građani predugo taoci takvih političkih snaga", rekao je Nikšić.

Dodao je i da neke od takvih osoba i danas zauzimaju vrlo odgovorne političke funkcije u Bosni i Hercegovini.

"Evidentno je da u svjetlu nastojanja BiH da se ubrzano krene ka članstvu u EU i NATO obračun s kriminalom i korupcijom predstavlja ključni uslov, jer bez toga taj proces nema šansi za uspjeh", zaključio je Nikšić.

Podsjećamo, postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA-e jučer su lišili slobode Fahrudina Radončića koji je osumnjičen za kazneno djelo ometanja rada pravosuđa (članak 241. KZ BiH).