Hitni sastanak
261

Nikšić, Konaković i Forto stigli kod Čovića u Mostar zbog Izbornog zakona i puta ka EU

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
U Mostaru je počeo sastanak lidera HDZ-a i HNS-a BiH Dragana Čovića sa liderima SDP-a, Naroda i Pravde, te Naše stranke s kojima je u koalicionom partnerstvu na federalnom i državnom nivou BiH, zbog hitnog rješavanja problema Izbornog zakona i puta BiH ka EU.

Čoviće je lidere koalicionih stranaka Nermina Nikšića, Elmedina Konakovića i Edina Fortu primio u Centrali HDZ-a BiH gdje je započeo hitni sastanak koji su u Mostaru prethodno dogovorili Čović i Nikšić.

Na sastanku koji je jučer održan sa Nikšićem u Mostaru, uz Čovića su prisustvovali opredsjednica HDZ-a Darijana Filipović i dopredsjednik stranke Toni Kraljević, a tada su govorili o saradnji partnera u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na federalnom i nivou BiH, kao i funkcioniranju vlasti te predstojećim projektima i potrebnim zakonskim rješenjima u 2024. godini.

Također, govoreno je o donošenju budžeta na nivou Federacije i BiH, a kao prioritet djelovanja istaknuto je intenziviranje rada na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i potrebe postizanja domaćeg rješenja.

U tom svjetlu, dogovoreno je održavanje hitnog sastanka partnera iz FBiH (HDZ BiH, SDP, Narod i Pravda, Naša stranka) na temu Izbornog zakona i ostalih uslova nužnih za otvaranje pregovaračkog procesa s EU.

Očekuje se da će rezultate razgovora i eventualnih zaključaka koalicioni partneri javnosti iznijeti nakon stranaka koji je počeo u 15 sati u zgradi centrale HDZ-a u Mostaru.