BiH
0

Nikšić i Krkoška razgovarali o saradnji u narednom periodu

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas se sastao s novim direktorom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Liborom Krkoškom s kojim je razgovarao o budućoj saradnji s ovom institucijom.

Krkoška je naveo zainteresiranost EBRD-a za nastavak saradnje, pri čemu je u fokus stavio projekte infrastrukture, energije i privatizacije.

Zbog globalne krize, EBRD će u narednom periodu veću pažnju pokloniti finansijskoj pomoći privatnom sektoru koji sve teže može računati na kredite komercijalnih banaka.

Pozdravljajući dosadašnju saradnju s EBRD-om, premijer Nikšić najavio je da će Vlada FBiH u budućoj saradnji nastojati ubrzati realizaciju ranije dogovorenih projekata i fokusirati se na one koji imaju perspektivu i ekonomsku isplativost.

Spora gradnja autoputa na Koridoru 5-c i nepovlačenje već odobrenih kreditnih sredstava uzrokovali su zastoje na ovom značajnom projektu koji već naredne godine treba dobiti novi zamah.

To podrazumijeva otvaranje radova paralelno na nekoliko dionica s ciljem izgradnje novih 40 kilometara za koje je završena projektna dokumentacija.

Direktor EBRD-ovog ureda u BiH potvrdio je i interes ove evropske banke za kreditiranje mreže regionalnih i brzih cesta u narednom periodu.

U energetskom sektoru je u žiži gradnja novih kapaciteta, među kojima su hidrocentrala Vranduk i zamjena blokova u termoelektranama Tuzla i Kakanj.

Ova će institucija pružiti pomoć i u privatizaciji firmi s manjinskim državnim kapitalom.

Premijer Nikšić izrazio je želju da se saradnja s EBRD-om poboljša i podigne za nekoliko stepenica, uz očekivanje da će već naredne godine na području Federacije BiH biti više aktivnosti na kapitalnim projektima i većeg interesa inostranih partnera za investiranje u njih, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.