Predsjednik SDP-a
322

Nikšić: Glavna vrata EU smo otvorili, toliko o "izdajama" i "prodajama"

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon pohvala koje je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen uputila vlastima u BiH, rekavši da je više posla urađeno za godinu nego za čitavu deceniju, oglasio se i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.
Istakao je da za njega, kao jednog od lidera Trojke i premijera Federacije BiH, nema veće satisfakcije od riječi koje je uputila predsjednica Evropske komisije.

"Dakle, ne govorimo mi o sebi, ne hvalimo se, nego je s najviše evropske pozicije rečeno da smo u godinu dana nove vlasti na državnom nivou uradili više nego naši prethodnici za deset godina. Toliko o 'izdajama' i 'prodajama'. Politika razgovora, kompromisa i izbjegavanja populističkih prenemaganja i svakodnevnih demonstriranja lažnog patriotizma, očito je dala ogroman rezultat", rekao je Nikšić.

Dodao je da je BiH na pragu otvaranja pregovora sa EU, odnosno ostvarenju višedecenijskog cilja.

"Posebno mi je drago što će to otvaranje donijeti korist svim građanima BiH, što će to značiti lakši i brži pristup evropskim fondovima, što ćemo stvaranjem evropske političke klime u BiH i evropskog poslovnog okruženja otvoriti prostor za velike strane i domaće investicije, nova radna mjesta i ostanak mladih ljudi u ovoj zemlji", ističe Nikšić.

Kaže i da je pred vlastima puno posla te da su daleko od toga da mogu reći kako je sve gotovo.

"Zato ćemo, kao do sada, i dalje čvrsto braniti interese države BiH, u skladu sa Ustavom, predano ćemo raditi na njenom evropskom putu i konačnom uključenju u Evropsku uniju, jer naš je cilj da se u ovoj zemlji živi bolje, da građani imaju veće plate, da mladi vide perspektivu i ostanu u BiH, da penzioneri mogu da žive od svoje penzije. Glavna vrata EU smo otvorili. I nema povratka nazad", zaključio je Nikšić.