BiH
3

Nikšić: Dijelimo bol i suosjećamo s porodicama stradalih rudara

FENA
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Rudarska nesreća u jami Raspotočje velika je tragedija za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Nažalost, izgubili smo pet života. Dijelimo bol i suosjećamo s porodicama stradalih rudara - kazao je u izjavi za Agenciju Fena premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji se nalazi na licu mjesta.

Naglasio je da je obaveza cijelog društva da na svaki način pomogne porodicama stradalih rudara u ovom trenutku, dodajući da će Vlada FBiH zajedno s Elektroprivredom BiH i Rudnikom Zenica biti na raspolaganju za sve što bude potrebno.

  • Zahvalio bih hrabrim spasiocima koji su nadljudskim naporima, u vrlo teškim uvjetima, bez prestanka od jučer popodne radili da bi se spasili rudari koji su bili zatrpani u jami zeničkog rudnika. Njihov angažman doprinio je tome da se izbjegne još veći gubitak života i na tome im svi trebamo odati priznanje - naglasio je Nikšić.

Istakao je da je ova nesreća još jedan podsjetnik o tome koliko je rudarski posao težak i opasan i koliko su sva ulaganja i podrška koja se pruža rudnicima mala u odnosu na ono što rudari daju našoj domovini.

  • Građani BiH su još jednom pokazali veliku solidarnost, jer je od prvog momenta nesreće pomoć u spašavanju ponuđena iz svih krajeva BiH. Između ostalog jutros me zvao i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je ponudio svaku vrstu pomoći koju može pružiti u spašavanju rudara - kazao je Nikšić.

Zahvalio je svima koji su zvali i nudili pomoć dodajući da se nada da će se izvući pouka iz ove tragedije.