Šta s ponderima?
60

Nikšić: Današnjom raspodjelom prihoda su svi nezadovoljni, trebat će nam fond solidarnosti

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Pitanje zakona o pripadnosti javnih prihoda ima svoju stručnu, političku, ali i populističku dimenziju, kaže za Klix.ba predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić.

On kaže kako je evidentno da postojeći zakon treba mijenjati, da su kriteriji po kojima se vrši raspodjela prevaziđeni te da treba ugraditi nove moderne i u demokratskom svijetu poznate standarde.

"Kada je riječ o stručnom aspektu, očito je kako nas je postojeći zakon kroz kombinaciju pondera kao vještačke kategorije uz neekonomske kriterije u raspodjeli javnih prihoda doveo u situaciju da problem koji imamo u perspektivi moramo sveobuhvatno ekonomski posmatrati ukoliko ga želimo riješiti i postići poštenu, te pravičnu raspodjelu javnih prihoda. Danas imamo nezadovoljne sve sudionike, od entiteta i njihove međusobne raspodjele, kantone koji smatraju da su diskriminisani, a da ne govorimo o lokalnoj samoupravi koja smatra da je u odnosima nadležnosti i prihoda višestruko oštećena", kaže on.

Kao i obično kad je riječ o prihodima, stvari su vrlo osjetljive i zato je važno posvetiti pažnju pronalasku objektivno mjerljivih kriterija i pratećim analitičkim podlogama transparentno i iskreno na principima pravičnosti, jednakosti i solidarnosti, dodaje.

"Naglašavam, još jednom, kako se mi danas i nalazimo u problemu zato što je postojeći zakon brzopleto loše napisan te je kao takav fiksacijom pondera kreirao osnovu za mnogo veću percepciju diskriminacije od realne, koja nesporno postoji u nekoliko kantona i kao takva mora biti objektivno sagledana i rješavana. Posebno je važno naglasiti da ćemo i kod donošenja novih rješenja morati voditi računa o nekom obliku fonda solidarnosti, koji će biti zamjena za ponder nerazvijenih sredina kojima ekonomski kriteriji neće osigurati adekvatan nivo finansiranja ustavnih nadležnosti", kazao je on.

Navodi kako u isto vrijeme treba razmotriti pitanje zakona o platama na nivou FBiH, jer je danas protivno odredbama zakona o radu FBiH zavisno od fiskalne snage kantona uposlenik (policajac, nastavnik, državni službenik) plaćen različito za isti posao, što je čista diskriminacija.

"Činjenica je da imamo situaciju da su svi kantoni u pravu kad govore o argumentaciji po kojoj je postojeći zakon loš, ali je suština da rješavanje problema kroz isključivi fokus na ponder nije najsretnije rješenje. Praktično sva ova stručna argumentacija nas dovodi do tretiranja pitanja u političkoj i populističkoj ravni", smatra on.

Kaže i kako s političkog aspekta imamo prijedlog SDP-a BiH o racionalizaciji Federacije BiH, prema kojem bi se ujednačila izdvajanja za liječenje građana u cijeloj Federaciji, izjednačile plate državnih službenika, policajaca, prosvjetnih i zdravstvenih radnika, socijalna primanja.

"To bi bilo puno poštenije i kvalitetnije rješenje od postojećeg i predloženog, ali ono podrazumijeva ukidanje kantona i nikome ne pada na pamet da se time bavi, jer svako štiti administraciju na području svog kantona. Vlada FBiH u proteklih 7 godina nije odgovorila zadatku jer nije pripremila sveobuhvatne izmjene zakona iako je bila obavezana zaključcima Parlamenta FBiH iz 2015., 2016. i 2017. godine, što valjda nikoga više ne iznenađuje", kazao je.

Vlada koju vodi SDA nije ispoštovala zaključke parlamenta i nije predložila zakon, a onda zakon predlažu parlamentarci iz SDA, navodi on.

"I tu je prelaz s politike i politikantstva na populizam. Predloženi zakon iz ugla populizma ubija dvije muhe jednim udarcem. Prijedlog očekivano dobija podršku kantona koji se nadaju da će dobiti više sredstava. Zato se ne može zamjeriti ni zastupnicama i zastupnicima iz tih kantona koji svojom podrškom misle da na taj način čine dobro i povećavaju prihode svog kantona. Naravno da namjera inicijatora iz SDA nije bila isključivo pokušaj ispravljanja eventualne nepravde, nego prije svega kažnjavanje Kantona Sarajevo, što nisu ni krili u svojim izjavama. Na kraju imamo situaciju da usvojene izmjene u Predstavničkom domu suštinski ne rješavaju problem. On je puno dublji od samih pondera i zahtijeva strateški i pravedan pristup koji će pored ostalih uvažiti socio-ekonomske kriterije. Naravno da će SDP kao najjača opoziciona stranka u Federalnom parlamentu i stranka koja će s partnerima nakon izbora formirati Vladu dati svoj doprinos da dobijemo pravedan i pošten zakon zasnovan na svim demokratskim standradima uspostavljenim u demokratskom svijetu", zaključuje Nikšić za Klix.ba.