Razgovor za Klix.ba
206

Nikšić: Ako SDA, HDZ i SNSD ovo ne mogu riješiti, pošteno je imati opciju vanrednih izbora

A. Dučić
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić prokomentirao je u razgovoru za Klix.ba sutrašnju vanrednu sjednicu Predsjedništva zakazanu po zahtjevu Milorada Dodika radi imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Situacija pred sjednicu Predsjedništva, kaže nam predsjednik SDP-a, odražava generalnu političku sliku vezanu za samu koaliciju, kao i procese pri formiranju domova naroda.

"SDP je unaprijed i bezbroj puta upozorio upravo da će dolaziti do ovakvih situacija. Ustupci koji su krenuli činjenicom da je SDA isporučila potpunu kontrolu HDZ-u i SNSD-u dajući im da imaju većinskih 8 od 15 delegata u Domu naroda značilo je da sada imaju poluge za blokadu države. To nas dovodi i do svih ostalih problema, pa i pitanja ANP-a. Za nas je neupitno da ANP mora biti dostavljen, jer je to i zakonska obaveza na koju smo pristali u nizu dokumenata, pa je izlišno postavljati pitanja da li ćemo poštovati zakone – moramo ih poštovati! Međutim, Dodik koristi situaciju kada tvrdi kako je država blokirana jer nema vlasti, odnosno Vijeća ministara, dok je s druge strane dolazak njegovog mandatara opet dobar ishod za njega", rekao je Nikšić za Klix.ba.

Mehanizmi isporučeni SNSD-u i HDZ-u

Situacija, kaže on, jeste teška, ali u politici se mora razmišljati unaprijed, "inače dolazimo u ovakve situacije".

"Upozorili smo da mehanizmi ne smiju biti isporučeni HDZ-u i SNSD-u, jer i bez institucije Predsjedništva mogu vršiti opstrukcije na drugim razinama vlasti. Mi u SDP-u smo upravo zbog toga odbili biti dio ovih igara bez granica gdje krajnju štetu snose samo građani. Nažalost, treba reći, kad izuzmemo izborne prevare, da je ipak većinski izbor tih istih građana bila ovakva vlast obilježena nacionalizmom, populizmom i zaustavljena blokadama. Svi smo mogli vidjeti pri prvom „sporazumu“ kako funkcioniraju kad su nam pokazali da nisu sposobni čitati dokument koji su sami sastavili", rekao je Nikšić.

Predsjednika SDP-a upitali smo da li je sporazum potpisan bez pokrića i kako uopće riješiti ovu situaciju.

"Sada situacija izgleda nerješiva, jer je očigledno da nijedna strana neće popustiti u svojim namjerama. Nažalost, najviše trpe građani BiH, koji deset mjeseci nakon izbora nemaju formiranu vlast na državnom i federalnom nivou. Sve se uvjetuje jednim ili drugim, dok Bosna i Hercegovina sve dublje tone u kaljužu nacionalnih podjela. Naš stav po ovom pitanju je već odavno jasan, a to je da hitno trebamo mijenjati Izborni zakon u smislu da, konačno, imamo mogućnost raspisivanja vanrednih izbora. Ako se sadašnja izabrana garnitura ne može dogovoriti oko bilo čega i ako su time izvarali obećanja data svojim biračima, pošteno je imati opciju da ti isti birači na vanrednim izborima kazne one koji se ne mogu dogovoriti. Jedino tako možemo pokrenuti stvari sa mrtve tačke", naglasio je Nikšić.

Djelovanje Ambasade SAD-a

Na naš upit dao je svoje viđenje o djelovanju međunarodne zajednice, preciznije Američke ambasade u svemu ovome. Čini se da su jedini dali jasan i nedvosmislen stav o ANP-u,

"Reakcija ambasade SAD odmah je ukazala na manjkavost sporazuma tri lidera. Ako čelni ljudi ambasade nisu prepoznali jasan stav oko ANP-a, znajući da potpisani sporazumi moraju biti konkretni, to znači da ANP zapravo nije uopšte precizno istaknut u tom sporazumu. Pojednostavljeno rečeno, ostavljen je prostor za manipulaciju i izbjegavanje. Pored toga, jednako je zabrinjavajući stav o legitimnom predstavljanju, jer moderne demokratije imaju vrlo jednostavno pravilo da svako može biti biran i svako može birati. Očito je da ambasada SAD sugerira da sporazum treba konkretnije definisati neke ključne tačke i to bi trebao biti vrlo pouzdan pokazatelj da stvari nisu dobro urađene", kazao nam je Nikšić..