BiH
0

Nikšić: 15.000 građana protiv izgradnje hidroelektrana na Neretvi

FENA
Tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH poslanici Socijaldemokratske partije BiH održali su kratku pres-konferenciju i saopćili da će premijeru FBiH Nedžadu Brankoviću, odnosno Vladi, ukazati danas na peticiju Udruženja građana iz Konjica "Zeleni - Neretva" u kojoj su oni izrazili protivljenje izgradnji hidroelektrana u gornjem toku Neretve.

Prema tvrdnjama poslanika SDP-a Nermina Nikšića, ovu peticiju potpisalo je 15.000 građana. Građani su je, dodao je, predavali i prethodnom sazivu Federalne vlade, odnosno tadašnjem premijeru Ahmetu Hadžipašiću, ali Vlada je nije željela razmatrati.

Zbog toga SDP ukazuje na mišljenje ovih građana, odnosno predaje peticiju sadašnjoj Vladi, naveo je Nermin Nikšić.

Osim što ukazuje na protivljenje velikog broja potpisnika izgradnji hidroelektrana, peticija demantuje tvrdnje "nekih visokih zvaničnika BiH" da građani odobravaju gradnju elektrana na Neretvi, dodao je ovaj poslanik SDP-a, ne precizirajući na koje bh. zvaničnike misli.

Ubrzo nakon pres-konferencije, u dijelu današnje sjednice Predstavničkog doma FBiH rezerviranom za poslanička pitanja i inicijative, poslanici SDP-a su i formalno za parlamentarnom govornicom saopćili ovu svoju inicijativu.

Pitanje sasvim druge naravi uputila je u tom dijelu sjednice Federalnoj vladi poslanica Stranke za BiH Jasminka Horozović.

Uz napomenu da su građani Sanskog Mosta saznali iz medija da u njihovom gradu treba da bude smješten dom poluotvorenog tipa za maloljetne delikvenate, Horozović je zatražila da Vlada odgovori koja je institucija odlučila o tome.

"O tome nije raspravljalo Općinsko vijeće. Građani su saznali samo iz medija. Tražim odgovor od Federalne vlade ko je o tome odlučio", rekla je Jasminka Horozović.

Prema uobičajenoj praksi, odgovori na poslanička pitanja i inicijative dostavljaju se naknadno.