Ambasador Velike Britanije
0

"Nikome nije u interesu da BiH zaostaje za susjedima"

FENA
Ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham izjavio je da nikome nije u interesu da BiH zaostaje za susjednim zemljama na putu ka evroatlantskim integracijama, ističući da predstavnici međunarodne zajednice žele da pomognu ovaj proces bez namjera da nameću rješenja te da bilo kakve promjene moraju da budu rezultat dogovora domaćih političara.

Tatham je danas u Banjoj Luci razgovarao s predsjednikom Republike Srpske Rajkom Kuzmanovićem, koji ga je informirao o stavovima RS-a u pogledu otvorenih pitanja u BiH i naglasio da predstavnici RS-a „daju konstruktivan doprinos njihovom rješavanju“, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Kuzmanović je naveo i da je RS „iskreno opredijeljena za evropsku budućnost BiH i napredak ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ali da u tom procesu moraju da budu očuvani njen status i ovlašćenja kao konstitutivnog i ravnopravnog entiteta, kao što je garantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom“.

Za RS je prioritet, dodao je, transformacija OHR-a u ured specijalnog predstavnika Evropske unije i ukidanje bonskih ovlašćenja, a ne promjene Ustava BiH.