Rajko Kuzmanović
0

'Nikome ne ide u prilog zaoštravanje političke situacije'

FENA
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović izjavio je tokom razgovora sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Michaelom Tathamom kako očekuje da će pitanje zaključaka Skupštine RS-a oko prenosa nadležnosti sa entiteta na nivo BiH biti riješeno kompromisom i dijalogom, “jer zaoštravanje političke situacije nikome ne ide u prilog”.

Kako je saopćeno, Kuzmanović je Tejtamu rekao da su predstavnici političkih partija, povodom zahtjeva visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da se ponište skupštinski zaključak, zauzeli jedinstven stav da “to ne mogu učiniti”.

Skupština RS-a je u okviru svojih nadležnosti usvojila zaključke o efektima prenošenja nadležnosti sa RS-a na BiH, i kako je naveo entitetski predsjednik, oni nisu antidejtonski niti su motivisani antidejtonskim namjerama.

Na sastanku je rečeno i da je važno u potpunosti ispuniti preostala pitanja od pet ciljeva i dva uslova potrebna za tranziciju OHR-a, kao i održavanje napretka u donošenju zakona potrebnih za ispunjenje uslova za liberalizaciju viznog režima za BiH.

Sa britanskim ambasadorom Michaelom Tathamom danas je razgovarao i predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

IZ SDS-a je saopćeno da su razmijenili mišljenja o „kriznoj situaciji” nastaloj nakon zahtjeva visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka upućenog rukovodstvu RS-a da do 11. juna budu poništeni zaključci Narodne skupštine RS-a u vezi Informacije o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS-a.