BiH
0

Nikolaidis: Bosna plaća Kusturici za duševne boli

FENA
Nakon što su dramski umjetnik Emir Hadžihafizbegović i novinar i publicist Šeki Radončić pokrenuli građansku inicijativu da se ako bude trebalo i kulturni i javni radnici Bosne i Hercegovine uključe u plaćanje odštete Emiru Kusturici, koju bi trebali platiti književnik i publicist Andrej Nikolaidis i list Monitor, Nikolaidis je za Fenu otkrio šta misli o ovoj inicijativi.

"Mogu jedino reći da sam dirnut prijateljskom pažnjom. Na kraju, znači, Bosna plaća Emiru Kusturici za njegove duševne boli. Da ih zdravo potroši s prijateljima u Beogradu. To dostignuće crnogorskog sudstva redefinira našu predstavu o besramnom", rekao je Nikolaidis.

Viši sud u Podgorici je presudio da nedjeljnik Monitor i novinar Andrej Nikolaidis solidarno isplate 12.000 eura filmskom režiseru Emiru Kusturici na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog objavljivanja teksta "Dželatov šegrt" prije četiri godine.

Ovim je preinačena presuda podgoričkog Osnovnog suda, kojom je odbijen zahtjev za obeštećenje.

A prije te presude, koja je donekle bila i rezultat pritiska javnosti, vođen je krivični postupak, zbog istog teksta, Nikolaidis je tada kažnjen da budžetu plati 5.000 eura, jer je, prema ocjeni suda, oklevetao Kusturicu. Očito da je u međuvremenu porasla "cijena" Kusturicine duševne boli.