BiH
0

Nikola Špirić u Sarajevu razgovarao sa Janezom Janšom

Sarajevo-x.com
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Delegacija BiH predvođena predsjedavajućim Vijeća ministara BiH dr. Nikolom Špirićem razgovarala je u Sarajevu s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšom, navodi se u saopštenju Vijeća ministara BiH.

U slovenskoj delegaciji, koja je u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini su i brojni privrednici, koji sudjeluju u radu Poslovnog foruma.

Delegaciju R Slovenije, uz najviše državne počasti na Sarajevskom aerodrumu, dočekali su, između ostalih, predsjedavajući Nikola Špirić i ministara vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Nakon razgovora delegacija BiH i Slovenije, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i ministrica za rad, obitelj i socijalna pitanja R Slovenije Marjeta Cotman potpisali su bilateralni Sporazum o socijalnom osiguranju. Ratifikacijom ovog sporazuma omogućit će se ostvarivanje prava bh. građana koji su radni vijek proveli u R Sloveniji.

Tokom razgovora delegacija, naglašeno je da će Slovenija pružiti podršku Bosni i Hercegovini, odnosno državama zapadnog Balkana u daljnjem napredovanju ka Evropskoj uniji. Sagovornici su konstatovali da su BiH i Slovenije prijateljske zemlje i da je ekonomska saradnja u uzlaznoj putanji, ali da još ima prostora za njeno unapređenje. Delegacije dvaju država izrazile su spremnost da se osnaživanjem rada zajedničkog eskpertnog tima iznađe rješenje pitanja stare devizne štednje bh. građana.