BiH
0

Nikola Špirić u pohodu na RAK

Sarajevo-x.com
Nikola Špirić, Foto: Reuters
Nikola Špirić, Foto: Reuters
Premijer BiH, umjesto da se bavi zakonom i zakonitošću kada je u pitanju trenutna kriza oko izbora direktora RAK-a, odlučio se baviti političkim manipulacijama, stranačkim dogovorima i na kraju, ličnim interesima.

Piše: Asim Bešlija

Premijer BiH, umjesto da se bavi zakonom i zakonitošću kada je u pitanju trenutna kriza oko izbora direktora RAK-a, odlučio sa baviti političkim manipulacijama, stranačkim dogovorima i na kraju, ličnim interesima. Prema informacijama koje smo dobili od izvora bliskih upravi RAK-a, Nikola Špirić je prije ove krize direktno zatražio od sadašnjeg vršioca dužnosti direktora Kemala Huseinovića, da zaposli njegovog brata kao direktora jednog od sektora u RAK-u. Nakon što je to ovaj odbio, Špirić je osim borbe sa svojim stranačkim šefom Miloradom Dodikom te Vijećem ministara, krenuo i u lični angažman na doslovnom razvaljivanju ove nezavisne regulatorne agencije.

Blagoslov šestorke

Sve je krenulo od stranačkih pregovora šetorice stranačkih lidera u Banjaluci gdje RAK uopšte nije bio planirana tema, ali ju je nametnuo upravo Špirić, želeći se riješiti tvrdoglavosti njenog čelnog čovjeka ali i neprobojne nezavisnosti same agencije koju joj nudi zakon.

Tako su se svi lideri dogovorili da direktor bude neko drugi, i to po nacionalnosti Hrvat, znajući unaprijed da nacionalni kriteriji za ovakvu agenciju, a prema Zakonu o komunikacijama, ne igraju nikakvu ulogu.

Zahvaljujući Špiriću, šestorka je tako donijela politički dogovor da se nacionalni princip primjeni i na RAK, koji ni u kom slučaju ne smije pasti pod stranačku kontrolu koja će automatski značiti i direktnu kontrolu medijskog prostora , otvorenu za vladajuću elitu.

Lideri stranaka su najprije krili da je govora o ovome uopšte bilo, a sada, mjesecima poslije, otvoreno priznaju da je RAK postao dio stranačke raspodjele fotelja i da će na to mjesto doći neko koga kandidira, ovaj put, hrvatska stranka.

Babe, žabe i RAK

Nikola Špirić tako kreće u vlastitu medijsku ofanzivu obmanjivanja javnosti, iznoseći konfuzne informacije o tome šta zakon kaže a šta ne, šta će se poštovati a šta ne, potvrđujući još jednom da je krajnja odluka ona koju su donijeli lideri na sastanku u Banjaluci. Tako je nakon sjednice Vijeća ministara održanoj 21.februara ove godine izjavio: 'Međutim, nezavisnost ne znači da su oni regulatori u Tanzaniji, nego u BiH. Kakve veze ima izbor direktora sa nezavisnošću? On se bira po zakonu'.

Dakle, ovo je izjavio čovjek koji se svaki put novinarima kune da se ne bavi špekulacijama i manipulacijama nego striktno radi po zakonu. A, upravo izbor direktora agencije jedna je od ključnih stvari za očuvanje njene nezavisnosti. Direktora agencije bira Vijeće RAK-a kojeg je za prvi mandat odabrao parlament a ono će, kada mu istekne mandat, izabrati nove članove vijeća. Dakle, Vijeće RAK-a koje čine profesionalni i nezavisni stručnjaci iz oblasti komunikacija, bira direktora po jasno zadatim kriterijima među kojima je nacionalna ili stranačka pripadnost neprihvatljiv. Time na ključnu poziciju dovode čovjeka koji će biti van bilo kakvih utjecaja politike, nacije ili vjere, i održavati visoke standarde po kojima je RAK postao prepoznatljiv širom Evrope.

No, Špirić, jasno kršeći Zakon o komunikacijama, i stavljajući na prvo mjesto stranački dogovor, svjesno ide na uništenje RAK-a i njegovih standarda.

RAK vrijedi 15 milijardi eura

Špirić se 11.aprila obreo i u emisiji 'Oči u oči' Radio-televizije RS, gdje je i dalje nastavio tumačiti zakon kao ono što su dogovorili lideri a ne što stvarno piše u Zakonu o komunikacijama. Iako ovaj zakon ne predviđa nikakvu rotaciju po nacionalnoj osnovi, Špirić je ustvrdio 'da rotacija treba svugdje', i da radi nacionalnog balansa, direktor treba biti Hrvat. 'Bitka oko RAK-a', otkrio je tada Špirić, vrijedi 15 milijardi eura koje će ući putem ove institucije u BiH, pa su stoga navodno toliki otpori ovome što želi nacionalna šestorka. Odnosno, za te pare se bore međunarodni krugovi a ne lideri stranaka koji žele instalirati stranačkog čovjeka. On je Kemalu Huseinoviću poručio 'da mu je žao što tvrdoglavo insistira i ne shvata da postoji politički sporazum i da gotovo sigurno on nije budući direktor'.

No, kako suština priče nije oko trenutnog direktora nego oko procedure i pokušaja uspostavljanja kontrole i principa koje zakon ne propisuje, Špirić opet demantira sebe i obmanjuje javnost, zalažući se za kršenje zakona.

On ide i dalje tvrdeći da će nakon Hrvata, na to mjesto doći Srbin, i da je to jednostavno tako 'jer je to naprosto BiH, i kad to shvatimo, svima će nam biti lakše'. Šta više, Špirić tvrdi da se oni trude da poštuju nezavisnost agencije, procedure konkursa i dođu do direktora, koji, očito je, treba biti po političkom kroju šestorke te stvoriti agenciju po istim mjerilima.

No, kako se radi o Nikoli Špiriću, premijeru koji ne govori nijedan strani jezik, koji se stidi što mu je žena bošnjačke nacionalnosti, i kojemu je riječ stranačkog šefa vrijednija od zakona, u njegovu principijelnost teško je povjerovati. Ne vjeruju ni institucije EU dok ne vide dokaze. I to one da je već započeta procedura završena i Kemal Huseinović, kao zakonski izabran, ponovo direktor.