BiH
0

Nikola Špirić podnio ostavku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
"Predsjedništvu BiH sam uputio ostavku i zatražio da u skladu sa zakonom provedu proceduru, a time i ministrima u Vijeću ministara i obavijestio ih da smo od danas u tehničkom mandatu dok se ne izaberu novi predsjedavajući i novo Vijeće ministara", izjavio je danas na vanrednoj pres-konferenciji u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Istaknuo je da je ovo jedini način na koji je htio da doprinese smirivanju situacije u BiH te da misli da je ovo najodgovornije ponašanje predsjedavajućeg Vijeća ministara u situaciji u kojoj jesmo, "da ovo nije kapric ili izazivanje".

Špirić je kazao da je BiH, nažalost, po njegovom viđenju i nakon svega ovoga što se dešava poligon za projekte izvan nje i da ove odluke visokog predstavnika upravo tako i tumači.

"BiH 12 godina poslije Daytonskog sporazuma, nažalost, nije suverena država. Ovom zemljom suvereno 12 godina poslije Daytona vladaju stranci. Mislim da to nije dobro za zemlju, za njene građane i ne mislim da je to projekat koji će nam donijeti sreću", kazao je Špirić.

Istaknuo je kako on na ovakav način želi da da doprinos da se situacija smiri, da se vrati u demokratske tokove i da se realizuju projekti koji su od interesa za građane BiH.

„Ja sam jedini predsjedavajući od Daytona naovamo koji svoj mandat nudi, druge ne možete tenkovima istjerati s funkcija. Mislim da je ovo jedini način da skrenemo pažnju na ozbiljnost situacije u BiH. Još jednom vas pozivam na pojačanu dozu državnog patriotizma. Ovo je naša zemlja, mi rezervne nemamo. Bojim se da BiH ne plati cijenu regionalnih potkusurivanja“, kazao je Špirić.

Nažalost, dodao je, lideri u BiH nisu posvećeni zemlji nego međunarodnoj zajednici i to su dva suprotna kolosijeka. Kazao je da ne zna zašto to čine, zašto nema više brige o zemlji, „ali neka svako ponese dio odgovornosti za situaciju u zemlji“.

„Na ovaj način prihvatam odgovornost za ono što mogu da prihvatim i predlažem ujedno i rješenje“, kazao je Špirić.

Na novinarsko pitanje da li je sada na Predsjedništvu BiH da predloži novog mandatara, Špirić je odgovorio da svi moraju da ponesu dio izazova koji stoje pred njima kao institucijama, dosta je predsjedavajući nosio taj teret.

„Dakle, svi moraju da kažu da li predsjedavajući ovog vijeća ministara ima podršku ili nema. Moramo svi da uradimo ono što je u interesu ove zemlje“, kazao je on.

Upitan da li će, ako mu Predsjedništvo ponovo da mandat, sastaviti novo Vijeće ministara, kazao je da treba sačekati da svi urade svoj posao.

„Nisam ovdje da gatam. Nisam međunarodna zajednica da tumačim snove“, kazao je on.

Na pitanje ima li veze njegova ostavka s najavama da će svi iz SNSD-a podnijeti ostavke, odgovorio je: „SNSD je ozbiljna politička partija i tako se mora doživljavati. Ali ja sam predsjedavajući Savjeta ministara, dakle radim u interesu građana ove zemlje. Ovo je način odgovornog vršenja vlasti. SNSD će donositi političke odluke, one će se odnositi na njene članove, na funkcionere, ali ovo je potez u koji je predsjedavajući Vijeća ministara doveden. Svaki drugi bi bio valjanje po blatu“.

Upitan da li se njegova konstatacija da su lideri posvećeni međunarodnoj zajednici, a ne BiH odnosi i na lidera njegove stranke Milorada Dodika, kazao je da je situacija u BiH takva da lideri međusobno ne razgovaraju nego pojedinačno s međunarodnom zajednicom te da je to koncept koji je ovdje odnjegovala međunarodna zajednica.

Odgovarajući na pitanje da li je prije podnošenja ostavke razgovarao s liderima stranaka koje čine parlamentarnu većinu, kazao je da je za razgovor potrebno najmanje dvoje.

Na pitanje čiju podršku zapravo nema, Špirić je odgovorio da je Vijeće ministara tako koncipirano, normativno, da je ono formula neuspjeha.

„Imate parlament BiH, imate Vijeće ministara kao mini parlament, imate Predsjedništvo kao još minijaturu od parlamenta i imate lidere kao parlamet. Sve su to paralelne institucije bez dodirnih tačaka. Kako će zemlja uspjeti.To je ono na šta moramo dati odgovor“, kazao je Špirić.

Istaknuo je da nema ništa protiv visokog predstavnika, lika visokog predstavnika, njegovih mogućnosti, saopćenja PIK-a, da nije to ono čime se on bavi.

„Ali zamislite da 12 godina poslije Daytona treba podrška visokom predstavniku, a ne predsjedavajućem Vijeća ministara - gdje je zemlja tu, gdje smo svi zajedno, kuda idemo, hoće li nam neko ko nas vodi napisati gdje ćemo biti za pet godina. Ne može mehanizme upravljanja zemljom držati međunarodna zajednica, a ja držati odgovornost u rukama“, istaknuo je Špirić.

Upitao je novinare zašto ga, kada je reforma policije u pitanju, nisu upitali da li ga iko poziva na sastanke.

„A ja sam dobio poziv da na PIK-u informišem kako ide reforma policije. Smiješno, tragično“, kazao je Špirić.

Naglasio je da je spreman da plati tu cijenu da zemlja uspije, te da misli da je 12 godina nakon Daytona vrijeme „da povedemo zemlju prema Briselu i Vašingtonu, a ne da nas guraju ko stoku u vagon“.

Na pitanje u čemu je sporna odluka visokog predstavnika, Špirić je kazao da je problem u tome što Vijeće ministara ne može biti mini parlament.

„Predsjedavajući nema nikakva ovlaštenja. Za godinu dana morao bih da znam koji ministri ne trče briselsku priču i mogu to da pričam u krugu porodice. Mogu li da smijenim ijednog ministra, pa da vidite kako će reforme ići ako ministar zna da će biti smijenjen“, kazao je Špirić.

Istaknuo je da je ta odluka donesena na lošim premisama.

„Da li je logično da mene kao predsjedavajućeg niko ne upita i kaže šta vi mislite hoće li vam ovo pomoći. Mnogo je stvari u ovoj zemlji koje ne štimaju. Nažalost, nije to jedina. I bit će još odluka za koje ćemo mi misliti da su dobre za BiH i živjeti u tom snu dok se ne probudimo, kad se probudimo bojim se da ne bude kasno“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Na novinarsko pitanje da li je njegov jedini problem visoki predstavnik i OHR, Špirić je odgovorio: „Ne, Bože sačuvaj. Nemojte to da mi spočitavate. Oni rade svoj dio posla, samo mislim da je vrijeme da upravljamo zemljom“.

„Mislim da je to što međunarodna zajednica upravlja u koliziji s izazovima koji stoje pred nama, s evropskim putem BiH. Znam u kakvoj je situaciji visoki predstavnik, znam da mu nije lako, da mu nije jednostavno, ali mislim da mi moramo biti dio istog tima da bi zemlja uspjela“, kazao je Špirić.