Ministarstvo sigurnosti BiH
0

"Nikola Špirić obmanjuje javnost"

FENA
Već duže vremena, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i njegov lični tumač propisa Zvonimir Kutleša na razne načine pokušavaju da preglasavanje na nacionalnoj osnovi, kriminalno protumače kao dozvoljeni način odlučivanja, upozoreno je danas iz kabineta ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića.

Iz Sadovićevog kabineta stiglo je saopćenje za javnost u kojem je objašnjeno da je Zakonom o Vijeću ministara BiH i Autentičnim tumačenjem visokog predstavnika koje je postalo sastavnim dijelom Zakona, precizno je određen način odlučivanja Vijeća ministara BiH.

-Vijeće ministara BiH donosi akte iz svoje nadležnosti većinom glasova ministara koji su prisutni i glasaju o svim pitanjima i temama o kojima u daljoj proceduri konačno odlučuje Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (na primjer zakoni), navedeno je.

O svim ostalim pitanjima, navedeno je u saopćenju, Vijeće ministara BiH odlučuje konsenzusom, a ako se konsenzus ne postigne, odlučuje se većinom glasova ministara koji su prisutni i glasaju, s tim da navedena većina uključuje glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda i to predsjedavajućeg i oba zamjenika predsjedavajućeg.

-U tim opasnim rabotama, odluke koje nije donijelo Vijeće ministara BiH, proturaju se u zapisnicima sa sjednica kao da su usvojene, a Špirić o njima lažno obavještava javnost. Na jučerašnjoj sjednici, Vijeće ministara BiH nije usvojilo zaključak o sastavu delegacije BiH na plenarnom sastanku RPM-a (Tijela za praćenje reformi tj. Reform Monitornig Processa) u Briselu niti da šef te delegacije bude Vojin Mijatović iz RS-a, jer su bošnjački ministri glasali protiv toga, upozoreno je iz Sadovićevog kabineta.

Vijeće ministara BiH nije usvojilo zaključak da se zatraži mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u vezi Informacije o zahtjevu za dostavljanje podataka u personalne dosjee zaposlenih u Ministarstvu sigurnosti BiH o njihovom posjedovanju dvojnog državljanstva.

  • Ministru sigurnosti BiH Tariku Sadoviću nije naloženo da povuče svoj zahtjev, kako Špirić obmanjuje javnost. Uz to, Vijeće ministara BiH nije usvojilo zapisnike sa sjednice na kojoj su se razmatrala pitanja iz nadležnosti Direkcije za evropske integracije, čije je rukovođenje uzurpirao Špirić sa savjetnicima. Osporen je i zapisnik sa zaključcima o radu Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica, stoji u saopćenju.