Pojasnio detalje
29

Nikola Špirić o bojkotu sjednice Doma naroda: Ovo što se danas dogodilo je pokušaj podvale

S.H.P.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Nikola Špirić (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, obratio se medijima nakon što su delegati iz SNSD-a i HDZ-a bojkotovali sjednicu ovog doma na kojoj se trebala izabrati delegacija BiH za Vijeće Evrope.
Kazao je da delegati ovog doma iz SNSD nisu prisustvovali hitnoj sjednici koju je za danas u Sarajevu sazvao predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović jer je prva hitna sjednica sazvana mimo procedura koje su predviđene Poslovnikom.

"Ovo što se danas dogodilo je pokušaj podvale a to nije primjereno ozbiljnim ljudima, pogotovo Parlamentu. Mi smo 20. juna dobili dopis od gospodina Asima Sarajlića u kojem traži hitnu sjednicu da bi danas dobili prilog s istim datumom i istim brojem protokola i pet potpisa, da bi u 16.45 sati dobili to protokolisano pod 24.junom. I jedno i drugo je kršenje poslovnika", kazao je Špirić.

On je upozorio i kako nema ništa od demokratije kada se političari upuste u ovakve igre.

"Kada sam pitao kolegu koji mi je donio prilog on mi je rekao da je to naređeno iz kluba. Ako u ovom parlamentu državni službenici rade po nalogu klubova i političara, ova zemlja je u ozbiljnim problemima. I ko god kaže da nije kršenje poslovnika sazivanje današnje sjednice nije upravu. Žao mi je što sam morao da vam ovo pokažem jer u najblažem smislu mogu da kažem da je ovdje riječ o malim podvalama i dobro bi bilo da se pokrenu postupci protiv državnih službenika koji se na ovakav način bave parlamentarnim radom", kazao je Špirić.

Šprić je kazao da su se pojedini još većom greškom pokušali "izvaditi" iz postojeće greške, te dodao kako to nije korektno niti kolegijalno. Nije želio odgovoriti na pitanje da li bi došao na sjednicu da je bilo pet potpisa, te dodao da je on za poštivanje poslovnika i zakona.