Grčka
0

Nikola Špirić dobio Zlatnu medalju od predsjednika Parlamenta Grčke

FENA
Predsjednik Parlamenta Republike Grčke Dimitris Sioufas uručio je u znak prijatljestva predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću Zlatnu medalju, najveće priznanje koje dodjeljuje grčki Parlament.

Predsjednik Parlamenta je naglasio da će Špirićeva posjeta ojačati veze između dvije države na svim poljima saradnje. Čestitao je na potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, na otpočinjanju pregovora o liberalizaciji viznog režima, kao i na odluci NATO-a da BiH dobije Intenzivirani dijalog. Potvrdio je i privrženost Grčke euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je izrazio zahvalnost za grčku inicijativu za ubrzani pristup zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Špirić je i na ovom sastanku zatražio da Grčka bude prva zemlja EU koja će omogućiti građanima BiH besplatne vize.

Na sastanku je ocijenjeno da BiH i Grčka imaju izvanredne političke odnose, bez otvorenih i spornih pitanja, koji predstavljaju osnovu za dalji svestran razvoj odnosa na ekonomskom, kulturnom, naučnom i svakom drugom planu.

Predsjedavajući Špirić je naglasio da će odluka grčke parlamentarne Grupe bh.-grčkog prijateljstva da uskoro posjeti BiH dati poseban doprinos unapređenju ukupne bilateralne saradnje dvije zemlje. On je, takođe, istaknuo potrebu održavanja ekonomskog foruma u BiH za grčke privrednike. Špirić je naglasio i važnost saradnje na području visokog obrazovanja.

Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića juče je primio i premijer Republike Grčke Kostas Karamanlis, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.