Digao prašinu
34

Nikola Kajkić za Klix.ba o tvrdnjama da je Igor Dodik dobio hrvatsko državljanstvo

A. Ku.
Nikola Kajkić (Foto: Facebook)
Nikola Kajkić (Foto: Facebook)
Bivši inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske Nikola Kajkić podigao je veliku prašinu u javnosti izjavom da ima saznanja da je sinu Milorada Dodika, Igoru, nedavno dodijeljeno državljanstvo Republike Hrvatske.
Igor Dodik je ove navode demantovao, a o svemu se oglasio i MUP Hrvatske.

Iz MUP-a Hrvatske su za Klix.ba kazali da je uvidom u evidenciju zahtjeva za sticanje hrvatskog državljanstva prirođenjem utvrđeno da osobe pod imenima Igor i Gorica Dodik (otac Milorad) nisu podnosile zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva.

Pozvali smo i Kajkića koji nam je kazao da ostaje pri svojim tvrdnjama.

Kajkić je ranije o sticanju hrvatskog državljanjstva govorio u podcastu Velebit te se, kako kaže, na brojna državljanstva Republike Hrvatske koja su dodijeljena osobama koja na to nisu imala nikakav zakonski osnov. U tom kontekstu je spomenut i Igor Dodik.

"Ja sam napomenuo da je Igor Dodik dobio državljanstvo Republike Hrvatske, odnosno da posjeduje putovnicu pa sam pitao kako je i temeljem koje zakonskog osnova moguće, ako je to istina", objasnio je Kajkić za Klix.ba.

Kaže da njegove tvrdnje MUP Hrvatske nije demantovao već je dao šturu i kratku izjavu da Igor "nije tražio državljanstvo prirođenjem".

"Pa naravno da nije po toj osnovi, jer ga po toj osnovi ne može ni dobiti. Međutim, u našem Zakonu ministar policije ima zakonsku ovlast da dodijeli državljanstvo osobama iz drugih zemalja koje ga zatraže, a koje po procjeni ministra doprinose ugledu Republike Hrvatske kroz promicanje ugleda u sportu, kulturi ili privredi ii pretpostavljam da mu je dodijeljeno po ovoj osnovi" , kaže Kajkić.

Rekao nam je da se u Hrvatskoj trenutno provodi velika istraga izrade hrvatskih putovnica na fotografije jedne osobe sa podacima druge osobe.

"Po ovoj osnovi su putne isprave dobile ili na nezakonit način izvadile osobe koje su u krim miljeu kao i privrednici sa određenim zabranama ili ograničenjima putovanja. Napominjem da se drzavljanstvo na ovakve nacine plaća iznosom i do 250.000 eura", ističe.

Također dodaje da su njegove izjave temeljene na saznanjima iz kruga policijskih istraga.

"Za sada ne mogu više informacija o ovome iznijeti, ali ću zaključiti da hrvatsko državljanstvo na neosnovan ili nezakonit način posjeduje preko 1,5 miliona osoba. Puno je tu bilo kriminala i korupcije u stjecanju državljanstva", rekao je Kajkić za Klix.ba.