BiH
0

Nikol: Povrat PDV-a kreće od 10. augusta

FENA
Predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Piter Nikol izjavio je danas da bi prvi povrati od poreza na dodanu vrijendost (PDV) trebalo da počnu da se isplaćuju od 10. augusta.

Precizirajući da je dogovoreno pitanje člana 72. Zakona o PDV-u i pitanje povrata PDV-a, Nikol je saopćio da je danas na sjendici Upravnog odbora UIO u Banjoj Luci dogovoreno da ne treba mijenjati Zakon o PDV-u već samo pravilnik u okviru zakona.

Ministar finansija Federacije BiH Dragan Vrankić pozdravio je odluku koja se tiče povrata PDV-a i to tako što će se povrat vršiti već od 10. augusta za prva dva mjeseca ove godine.

Na sjednici je dogoovreno i da entitetske vlade daju svoja mišljenja na carinsku tarifu, a Vrankić je uime FBiH kazao da podržava sve ono što na pozitivan način tretira domaću proizvodnju, bez obzira kako će se to odraziti na proračun.

Aleksandar Džombić, ministar finansija RS-a kazao je da će se, kada je u pitanju povrat PDV-a, ići u naredna tri mjeseca na povrat po dva mjeseca, a zaključno sa 10. aprilom 2007. godine bit će izvršen povrat za kompletnu ovu godinu.

Ministrica finansija i trezora BiH Ljerka Marić ocijenila je i da to što su dogovoreni koeficijenti raspodjele za svega dva mjeseca, juli i august, ne treba smatrati neuspjehom nego načinom da se prevladaju postojeći problemi, te da u skladu sa nadležnim zakonom treba izabrati najbolje rješenje za sve strane.

Ministrica Marić je kazala da se sem povrata PDV-a, želi zbog bh. privrede brzo riješiti pitanje carisnke tarife, te da se radi na smanjenju carina.

Ministar finansija Federacije BiH Dragan Vrankić također je kazao da očekuje da se iznađe i trajno rješenje za koeficijente raspodjele prihode do kraja godine.

„Nadam se i da ćemo naći i rješenje za Brčko Distrikt“, kazao je ministar Vrankić.