{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Niko u FBiH ne vrši nadzor u oblasti upravljanja otpadom, uredba u pripremi

23.7.2018. u 09:41
24
33
Niko u FBiH ne vrši nadzor u oblasti upravljanja otpadom, uredba u pripremi
24
Niko u FBiH ne vrši nadzor u oblasti upravljanja otpadom, uredba u pripremi
Foto: /Klix.ba
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je radni sastanak s predstavnicima ovlaštenih operatera sistema EKOPAK i EKOŽIVOT, na kojem je razgovarano o unapređenju sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom.
"Naš cilj je da u Bosni i Hercegovini unapređenjem sistema upravljanja ambalažnim otpadom bude osigurano očuvanje prirodnih resursa i zaštita okoliša, te razvoj savremenih ekološki prihvatljivih tehnologija proizvodnje ambalaže", kazala je ministrica Đapo.

Na sastanku su razmatrani i usaglašeni sadržaji uredbi koje reguliraju ovu oblast, a ministrica Đapo je pojasnila da njihovo donošenje ima za cilj da, u skladu s direktivama i praksom Evropske unije, budu utvrđeni jasni i precizni kriteriji obračuna i načina plaćanja naknada, definisanje načina raspodjele i ulaganja prikupljenih naknada za proizvode koji nakon upotrebe postaju ambalažni, električni i elektronski otpad, te izvještavanje o količini i vrsti proizvedenih i uvezenih proizvoda, način i rokovi izvještavanja.



Također, uredbama će biti utvrđeni obveznici plaćanja naknada, kriteriji za obračun i visine naknada.

Neophodno je vođenje evidencija i izvještavanje, jer je to jedini način provjere i kontrole stvarnog stanja otpada s obzirom da se trenutno na tržište FBIH plasiraju hiljade tona ambalaže nepoznatog porijekla.

Najveći problem je što u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji nadležna institucija koja bi vršila monitoring stanja u oblasti upravljanja otpadom.

Izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, koji je usvojen krajem 2017. godine, predviđeno je uvođenje Informacionog sistema upravljanja otpadom s podacima o svim vrstama otpada, infrastrukturi i subjektima koji će biti dati na upravljanje Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH, čime će ovaj problem biti djelimično riješen, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: