{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Niko nema pravo propisivati prag tolerancije u vjeri"

F
2.2.2010. u 16:16
0
81
"Niko nema pravo propisivati prag tolerancije u vjeri"
0
"Niko nema pravo propisivati prag tolerancije u vjeri"
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini smatra neotuđivim pravom muslimana da iskažu svoje nezadovoljstvo i protest na sadržaje za koje smatraju da vrijeđaju njihova vjerska osjećanja, principe vjere i tradiciju vjerske prakse.
Navedeno je to u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH u povodu protesta koje je Rijaset zaprimio od vjernika nezadovoljnih emitiranim sadržajima u seriji "Lud, zbunjen, normalan" na Federalnoj televiziji.

U saopćenju je naglašeno da "niko sa strane ne može muslimanima propisivati šta im je uvrjedljivo, a šta nije ili im propisivati njihov prag tolerancije u vjeri, nazivajući to lažnom preosjetljivošću", kao i da je obaveza javnog servisa da promovira kulturu dijaloga, razumijevanja, poštivanja različitih tradicija i njihovih pripadnika.

Rijaset podsjeća na to da je eliminiranje govora mržnje, pristranog i uvrjedljivog interpretiranja sadržaja i činjenica zakonska obaveza te da zakon o slobodi vjere zabranjuje omalovažavanje ili izrugivanje bilo koje vjere. Nadalje, smatra uznemirujućim odgovor menadžmenta FTV-a, koji je prenijela pres-služba, da će dobronamjerni gledalac shvatiti da ničija vjerska prava nisu povrijeđena. Takva tvrdnja, ističe Rijaset, implicira da su zlonamjerni oni koji protestiraju i koji izražavaju nezadovoljstvo onim što im televizija plasira.

"Islamska zajednica je više puta ukazivala na širenje pošasti netrpeljivosti prema islamskim vrijednostima te na odsustvo argumentiranih rasprava i uvažavanja, što opasno truje širi društveni ambijent i može imati veoma štetne posljedice u budućnosti. Korištenje pozicije na javnom servisu ne može biti u cilju iskazivanja frustracija i ideoloških preferencija, sijanja straha i beznađa", navedeno je u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: