Valentin Inzko
0

"Niko ne može biti iznad zakona"

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas je ponovo naglasio da je uspostavljanje i očuvanje vladavine prava od ključnog značaja, te je dao punu podršku zakonitim pravosudnim institucijama BiH – Sudu BiH, Tužilaštvu BiH te Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Na sastanku održanom u Sarajevu sa predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso, glavnim tužiocem Miloradom Barašinom i predsjednikom VSTV-a Miloradom Novakovićem, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko istaknuo je da je “vladavina prava zasnovana na jednostavnoj istini – da se svako rađa jednak, te je stoga jednak i pred zakonom i niko nije iznad ili izvan zakona.”

Vladavina zakona je u srži svake demokratske države zajedno sa svojim efikasnim i pouzdanim institucijama. Funkcionalan i vjerodostojan pravosudni sistem u BiH je suštinski interes za sve njene građane. Političari BiH nose najveću odgovornost za stvaranje takvog sistema. Oni svojim ponašanjem postavljaju standard za koji će biti pozvani na odgovornost.

Takođe, svi zvaničnici i svi nivoi vlasti moraju u potpunosti sarađivati sa pravosudnim institucijama BiH, tako što će im omogućiti neometano izvršavanje obaveza u cijeloj BiH. Ovo je suštinska vrijednost Evropske unije. Ne može biti kompromisa u vezi sa ovim pitanjem, ako BiH želi nastaviti na putu ka Evropi, saopćeno je iz OHR-a.