BiH
0

Nikiforov: Hapšenje Mladića tek za nekoliko mjeseci

FENA
Glasnogovornik haškog tužilaštva Anton Nikiforov ocijenio je da se prvi "pravi" rezultati Akcionog plana vlade u Beogradu mogu očekivati za nekoliko mjeseci.

Bar toliko će se čekati i na ocjenu glavne tužiteljice Carle del Ponte od čega zavisi nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s Evropskom unijom, kazao je glasnogovornik Nikiforov za beogradski dnevnik "Glas" od petka.

Nikiforov je naročito upozorio da plan u cijelosti mora ostati nepoznat i dodao da će i Tužilaštvo štititi tajnost tog dokumenta tako što "nema i neće imati nikakve komentare i ocjene", jer bi oni mogli biti indikativni.

Haški tribunal (ICTY) neće prvi otkrivati informacije prije nego što to učine predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s Haagom Rasim Ljajić i specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević u koje Tužilaštvo ima puno povjerenje, iznio je Nikiforov.

Prema Nikiforovu, tužiteljica Del Ponte se nada i vjeruje da će Akcioni plan dovesti do "željenih rezultata", ali da prethodno treba završiti operativno planiranje i provođenje, za šta treba vremena".

"Svakodnevno kontaktiramo s tužiocem Vukčevićem i do sada nismo čuli nikakve detaljnije informacije osim da se trenutno radi na planiranju poslije čega je bitno i kako će biti operativno provedeno," kazao je glsnogovornik Tužilaštva.

Nikiforov je naglasio da ni od srbijanske vlade Tužilaštvo nije dobilo nikakve detaljnije izvještaje o napretku na ostvarivanju Akcionog plana, jer, kako je kazao, "s njom ni na koji način ne komuniciramo, niti ćemo to činiti na ovu temu".

Važno je da svi državni organi i ljudi koji su uključeni u taj posao javno kažu da podržavaju Akcioni plan, njegovo provođenje u život i konačni rezultat tog plana, zaključio je Nikiforov.